Френското правителство предприе твърди мерки срещу стачката на петролните рафинерии

0
Правителството във Франция заплашва стачкуващите с глоби и дори със затвор
Правителството във Франция заплашва стачкуващите с глоби и дори със затвор Снимка: ЕПА

Правителството във Франция заплашва стачкуващите с глоби и дори със затвор

Френското правителство изпълни заканата си да предприеме твърди мерки, за да прекрати стачката на служителите в два енергийни концерна, предаде БНТ.

Днес обаче стачкуващите с искане за по-високи заплати решиха да продължат протеста, който вече трета седмица блокира петролни рафинерии и складове за горива. Резултатът е недостиг на гориво и безкрайни опашки пред бензиностанциите в страната.

Огромни опашки - такава е картината край много бензиностанции във Франция, където са блокирани складове за горива и днес стачкуват шест от седемте рафинерии в страната - четири на "ТоталЕнержи" и две на "Ессо-Ексон Мобил". Премиерът Елизабет Борн предупреди за твърди мерки в една от компаниите, където два синдиката са приели увеличение на заплатите с 6,5% догодина. 

"Социален диалог означава да вървим напред, когато има мнозинство. А предложенията на ръководството на компанията не са минимални, те са значителни. Поисках от префекта да започне, както разрешава законът, рекзивиране на персонал, нужен за функционирането на складовете на тази компания", заяви Елизабет Борн, премиер на Франция.

Реквизиране на служители означава принудително връщане на работа под заплаха от глоби и дори затвор. Тази мярка се сблъска със съпротивата на твърдолинейния синдикат CGT - Обща конфедерация на труда, който заплаши да я оспори в съда. Синдикатът иска 10% увеличение на заплатите в ТоталЕнержи за тази година при вече получено увеличение от 3,5 на сто. 

"Има пари. Правителството трябва да чуе, че ако изпълни заплахата за реквизиране, към нас ще се присъединят и други корпорации, ще организираме това", заяви Оливие Матьо, член на CGT.

Заради липса на доставки вчера 30% от бензиностанциите във Франция останаха без гориво. Другаде се извиха опашки, повишиха се и цените.

Кризата с горивата засилва социалното напрежение и натиска върху правителството в период, когато хората и без това страдат от поскъпването на живота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    ⛽️⛽️⛽️⛽️
    ЛЪЖА, ЛЪЖА СЛЕД ЛЪЖА. Над 60 % от бензиностанциите не функционират. НАД 60. Недейте хвърля розова пудра по огромния проблем там. Батакът с горивото там е брутален.
  • 2
    1
    русенец
    Демократът Макрон е заплашил, че ще пусне армията срещу стачниците. Също както в добрият стар фашизъм и тоталитаризъм.:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари