ПП и ДБ: Не е редно президентът да държи контрола върху службите

0
Комисия ще обсъжда премахването на възможността президентът да назначава шефовете на редица спецслужби
Комисия ще обсъжда премахването на възможността президентът да назначава шефовете на редица спецслужби Снимка: Facebook

Комисия ще обсъжда премахването на възможността президентът да назначава шефовете на редица спецслужби

Комисията по отбрана ще обсъжда предложенията на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Те на практика елиминират възможността президентът да се произнася за назначенията на редица спецслужби.

Според предложенията президентът няма да има думата за това кой да ръководи Националната служба за охрана (НСО). Тя ще премине към Министерството на отбраната, съобщи БНР.

Главният секретар на МВР, председателите на ДАНС, на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), на Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) пък няма да се назначават с указ на президента, а само по предложение на правителството и премиера.

Още при внасянето на предложения ПП и ДБ отрекоха това да е персонална атака срещу Румен Радев. Но все пак смятат, че "не е редно президентът да държи контрола върху службите".

НСО не са съгласни с промените. Президентът не е пряк ръководител на службата, пише в мотивите си НСО.

От МО също не подкрепят предложенията заради серия противоречия с други закони и неясноти по кадрови въпроси на служителите.

От МВР пък директно казват, че преместването на НСО в МО "ще създаде предпоставки оперативната дейност и ефективност на службата да бъде засегната от политически противопоставяния".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Стоян
    Редно е,разбира се,че президентът трябва да контролира!!
  • 3
    1
    Дгд
    Редно е мърши скапани, редно е
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари