Посланикът на Русия: С голямо удоволствие бях в Русе

0

"Има перспективи пред Южен поток", смята посланикът на Русия.

България и Русия имат големи перспиктиви в бъдещите си отношения. Новият президент Румен Радев също е с настройката за подобряването на отношенията между двете страни. Това заяви на церемонията по отбелязване на Освобождението на Русе новият посланик на Путин у нас Анатолий Макаров, предаде 24 часа.

В България и Русия ще бъдат създаден инициативни комитети за отбелязването на 140 годишнината от Освободителната война догодина. „Прекрасно е, че заедно ще отбелязваме такова забележително събитие в общата история на двете ни страни. С голямо удоволствие днес бях гост на церемонията в Русе, каза още Макаров.

Посланикът се учуди на поставения му от журналисти въпрос, дали Русия се меси в българските избори. „Кой казва, че Русия се меси в българските избори, за първи път чувам това и надявам се никога да не чуя”, отсече Макаров.

„Никога не сме се месили, нямаме и необходимост да се месим. Проведохте президентски избори, избрахте си президент, мисля че това си беше доброволно решение на българския народ. Надявам се сами да си изберете и парламент, няма основания да намесвате Русия, посочи посланикът.

Анатолий Макаров е оптимист за нови общи проекти между двете страни, като не отхвърля и възможността за възобновяване на Южен поток.

„Бих искал отношенията между България и Русия да станат по-добри. Явно се искат някакви решения и промени, това разбрах от настроението на президента Румен Радев. Той също има настройка за подобряване на нашите отношения. Очаквам политическият диалог да започне с органнизиране на визити на високо ниво, защото напоследък той е на доста ниско ниво. Мисля, че съвместните мероприятия, които отбелязваме заедно, също ще подобрят отношенията ни. Много разчитам, че след формирането на новото правителство на България, вероятно през април, конкретно ще планираме конкретни мероприятия и икономически проекти между Русия и България. Аз съм оптимист, смятам, че имаме достатъчно основания да можем да възстановим и да задълбочим още повече братските си отношения между двете страни” каза Макаров.

„В България има голям интерес към енергетиката, смятам, че в тази област имаме големи общи перспективи. Имахме и обща история с Южен поток, който „почина” ненадейно. Мисля, че и над това можем да поработим заедно. Това е сериозен проект, който може да даде много на България. Трябва да се работи, щом има интерес”, оптимист е Анатолий Макаров.

"600 000 руски туристи са посетили България миналото лято, това е много, предоставяте възможност и за ски, балнеологични курорти, исторически туризъм", посочи още посланикът.

„Обсъждаме фериботна връзка между Новоросийск и Варна, или Бургас, да не се пътува само със самолет, а да се качват русите направо с колите си, визите да се поставят направо на летището. Има много перспективи, надявам се, с новото правителство да работим добре заедно, много бих го искал. Ако България има национален интерес, ще има и решение за общите ни проекти, оптимист съм, да работим заедно”, заключи Макаров.

За първи път от години насам, руски посланик бе гост на тържеството за Освобождението на Русе от турско робство. По традиция, церемонията се състоя в Пантеона на Възрожденците, където бяха поднесени и много венци и цветя.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари