Портрети на комунистически функционери разбуниха русенци

0

Питане от общинския съветник от „ПАТРИОТИТЕ ВМРО, ГЛАС НАРОДЕН“ Иво Пазарджиев  до Кмета на град Русе - Пламен Стоилов.

"Портрети на комунистически функционери разбуниха русенци

За окачени на видно място портрети на двама от комунистическите първенци на социалистическа България, сигнализира общинският съветник от групата на „ПАТРИОТИТЕ ВМРО, ГЛАС НАРОДЕН“ Иво Пазарджиев.

Граждани, пострадали от своеволията на комунистическия режим, са го потърсили, за да му съобщят, че са се натъкнали в ж.к. „Здравец“ в общински имот, отдаден за ползване под наем на фирма „Вектор“, на окачени физиономиите на Георги Димитров и Тодор Живков.

Подобно поведение е недопустимо в свободна и демократична България, още повече, че не става дума за личен дом, а за имот, чиято собственост е общинска. Неприемливо е още, поради факта, че със закон комунистическият режим е обявен за престъпен през 2000 година. В тази връзка и неговите символи, каквито са портретите на ръководни фигури на Българската комунистическа партия, следва да се считат като пропаганда на един престъпен режим.

Неморално е в лицето на русенци близо 30 години след падането на комунизма, да се поставят портрети на откровени национални предатели, какъвто несъмнено е Георги Димитров. Исторически неговата личност е негативно натоварена.

Припомняме, че именно Димитров е този, който под диктата на Сталин принуждаваше своят народ, населяващ най-южните предели на България, да се пише в преброяванията, като „македонци“. Георги Димитров беше готов в името на това да се създаде Балканска конфедерация, да отстъпи Пиринска Македония на Югославия (на създадената изкуствено в нейния състав СЮР Македония) и с това да ощети териториално и етнически своята страна. Припомняме също, че именно под диктовката на Георги Димитров (по онова време в Москва), у нас през 1944-1945 година се режисира и проведе най-големият политически процес за разчистване на сметки, наречен Народен съд. Известен исторически факт е, че именно Димитров е ръководел чрез радиограми онова, което се е случвало у нас тогава.

Не по-малко спорна е и фигурата на Тодор Живков за българската история. Най-малкото с него се свързва окончателното разбиване на най-голямото съпротивително движение в историята на Източния блок – именно това на горяните, като хиляди са избитите, а репресираните – не по-малко.  

В тази връзка въпросите, които Пазарджиев задава към Кмета Стоилов са следните:

  1. Какво е отношението на Община Русе, във връзка с използването на общинско имущество за разполагане на портрети на ръководни дейци на Българската комунистическа партия?
  2. Считате ли, че с описаното по-горе деяние наемателят в лицето на „Вектор” ЕООД нарушава договора си за наем или добрите нрави?
  3. Какви действия ще бъдат предприети спрямо фирма „Вектор” ЕООД, във връзка с описаното по-горе деяние?

Отговорите на тези въпроси трябва да бъдат дадени от Пламен Стоилов на предстоящата на 19 октомври 2017 година сесия на Общински съвет-Русе."

Пресиян Костадинов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари