Половината лекари в русенския АГ-комплекс са под 35 годишна възраст

0
Русенският АГ-комплекс е с ранг на институтска болница
Русенският АГ-комплекс е с ранг на институтска болница

С директора на АГ-комплексa към МБАЛ-Русе АД д-р Георги Хубчев разговаряме за новостите, които съществуват там, за развитието на утвърдените практики и възможностите, които звеното предлага на своите пациентки, съобщава Топ Новини.

Д-р Хубчев, колко бебета се раждат годишно в АГ-комплекса в Русе?

За 2015 г. г. при нас са проплакали 1603 деца, малко по-малко от 2014 година, но повече от 2013. Като цяло, в последните 7-8 години в Русе се раждат между 1600 и 1700 бебета. Преди ражданията бяха повече, например около 1990 г. бяха около 3 500. Постепенно, с намаляването на броя на младите хора в града, знаете, закриваха се работни места, което доведе до напускането на Русе и страната на млади хора, в резултат намаля и раждаемостта. Сега обаче се задържа тенденцията да се раждат посоченият брой деца.

В Русе, в АГ-комплекса, предпочитат да раждат бебетата си и жителки на други градове. От кои населени места идват най-често те?

Най-много са от Разград, но има и от Велико Търново, Тутракан, Бяла и от Шумен, но от там са по-малко.

Идват и жени, които не са български гражданки. Някои се оказват при нас по случайност, но повечето не, тъй като живеят тук. Ще ви кажа статистиката за последната година. По отношение на българските гражданки - българките, които са родили при нас, са 1 048, туркините са 324, циганки – 183. Освен това тук са родени децата на 3 рускини и украинки, на 2 молдовки и на по една румънка, чехкиня, французойка, хърватка, сирийка и арменка.

Русенският АГ-комплекс е с ранг на институтска болница. Обяснете за нашите читатели, какво означава това?

Това е т. нар. трето ниво. Трето ниво в родилно отделение, в гинекология и в микропедиатрия. Това значи, че като окомплектоване на кадри, не само лекари, но и сестри, защото на брой операционни маси трябва да има определен брой операции, на определен брой родилни зали трябва да има определен брой операции и раждания, на лекар трябва да има определен брой раждания и/или операции, трябва да има окомплектоване със съответната апаратура, трябва да има и втора специалност лекарите.

Например за трето ниво трябва да има специалист с тазова хирургия, който да е тук, в микропедиатрията на определен брой деца трябва да има определен брой лекари и също съответната апаратура.

Третото ниво е на практика институтското ниво. Т.е., тук могат да раждат и жени, които са най-тежките случаи – с недоносени деца дори четвърта степен. Нашите микропедиатри отглеждат бебетa от порядъка на 650 грама.

Така че при нас, дори най-тежките случаи могат да бъдат обслужвани. За микропедиатрията и за гинекологията беше преди повече от 10 години, когато официално ни беше даден статута на трето ниво, т.е. междуобластна или университетска структура.

На професионалния празник на акушергинеколозите и заетите с майчиното здраве и това на бебета – Бабинден, вие казахте, че през изминалата година два пъти е намаляла перинаталната смъртност, в сравнение с 2014 г., каква е причината за нея?

Първо да обясня, какво означава това. Перинаталната детска смъртност, това е починалите бебета преди раждането, по време на раждането и след раждането. Преди раждането за перинатална смъртност се води, когато плодът умира в майката от 26-тата седмица нагоре, т. нар. антенатална смъртност.

По време на раждането се нарича интранатaлна, а след раждането – постанатална. Тя бива ранна неонатална – до седмия ден от раждането и късна неонатална – от седмия ден до първата година.

Причините – най-често при нас идват жени с вече починалите в тях бебета. Това се случва, след като те са ходили по женски консултации, наблюдават се от различни колеги и когато нещо се обърка, идват при нас с мъртво бебе и ние само трябва да ги изродим.

Това е най-големият процент – мъртвораждаемостта. Най-честата причина е нередовно посещение на женска консултации или пък неправилно следене в съответата женска консултация.

Например една от най-важните причини за антенаталната смърт, това е хипотрофията на бебето, т.е. то изостава в развитието си. Ако се вземат навреме мерки, с постъпването при нас ние може да решим проблема със съответните лекарства и ако се наложи, бебето се изважда по-рано и за него вече се грижат микропедиатрите. Така сме спасили много бебета.

Когато не се обърне внимание на това изоставане, в началото изостава хранителната функция на плацентата, т.е. трофичаната и бебето започва да изостава на тегло. В резултат, в един момент започва да страда респираторната функция или подаването на кислород и тогава то загива.

Има и други случаи, когато умират здрави деца – ако пъпната връв се увие около вратлето и ако се затегне, се губи бебето. Това се вижда на съвременната апаратура, но ако не стане навреме, бебето умира.

Каква е процедурата за вземането на стволови клетки?

При нас има такава практика за извличането им от повече от 10 години. Те могат да се съхранят до 20 години, но това не става в АГ-комплекса.

Има различни фирми, които се занимават с тази дейност и всяка жена може да си избере, с коя от тях да сключи договор. След раждането или секциото, извличаме клетките и се обаждаме на фирмата, която жената е посочила. Те се предават на служителите й и те имат ангажимент да ги съхраняват.

От колко време съществуват Училището за родители и Денят на отворените врати?

От вече 5 години и се радват на голям интерес от страна на бъдещите майки. Те имат право да питат всичко, което ги интересува, а нашите специалисти отговарят на всичките им въпроси.

Най-често те се интересуват от обезболяващите средства, които се дават по време на раждането, етапите му, кога ще могат да си видят бебета, дали могат да присъстват съпрузите им, къде ще бъде раждането и др. Годишно преминават по две трети от жените, на които предстои да станат майки.

Колко бащи са се възползвали от въможността да присъстват на раждането на децата си?

Честно казано, имаше няколко случая, но като цяло бащите не напират да присъстват на ражданията. От една страна е хубаво да подкрепят жените си в един тежък и опасен, но и щастлив за тях момент, но от друга, гледката е доста неприятна за хора, които не са свикнали с нея. Някои по-чувсвителни мъже колабрат, имахме такъв случай.

Благодарение на специалностите Медицинска сестра и Акушерка в Русенския университет АГ-комплексът вече не страда от недостиг на такъв персонал, как обаче е решен въпросът с лекарите. На Бабинден стана ясно, че за разлика от повечето места в страната, тук кадрови проблем няма. Как го решихте?

Когато на едно място се работи добре, има добър микроклимат, когато младите усещат, че те ще се развиват там, те идват. Ето, в момента 50% от лекарите ни са под 35 години. Една колежка, която сега е по майчинство, преди година и половина взе специалност. Една сега се подготвя, всъщност, имаме четирима специализанти. Двама, които подготвихме, сега са в Германия, но ще се върнат през лятото.

Какво се случва с колежките Ви микропедиатри, които пострадаха при катастрофата с линейка през зимата.

Оздравяват, но още се възстановяват и ще мине време, докато се върнат на работа. Най-страшното обаче мина.

Колко двойки близнаци се раждат годишно в Русе и колко от тях са „естествени“, и колко са ин витро?

През 2011 г. са били 21 двойки, през 2012 г. - 34, 2013 г. - 24, 2014 г. - 37 и 2015 г. 33. Сред тях има и естествени и ин витро.

В Русе беше направена нов тип операция за поставяне на изкуствен сфинкрет на жена, различна от досегашните. Каква е цената й, какво спира жените, които се нуждаят, да се подложат на нея? Засега има само една пациентка, която го е направила.

Цената е 10 000 лева, които не се покриват от Здравната каса. Дори да се направи договорка с фирмата, която предоставя консуматива за операцията, по-малко от 7 000-7 500 няма как да стане. Този тип операции са успешни на 100%. По стария начин, със стария тип консумативи, успешността е 80%, което също е много, но не е напълно, както с новия тип.

Какво става с идеята за създаването на първия в България Център по урогинекология и статични заболявания при жените?

Още не е пристигнала апаратурата, работим по въпроса. Ние ще си закупим апаратурата, правим анализите за финансовата възможност. Създаването на центъра включва и отиването ми до Чехия за няколко дена, за да се обуча. Апаратурата е дагностична, а безкръвните операции ние отдавна ги правим, те включват всички проблеми, които жените могат да имат по отношение на сферата в медицината, в която ние работим.

Центърът ще бъде ли отделно звено, юридически и административно?

Не, то ще бъде към гинекологията. Понятието „Център“ е малко условно. Когато дойде жена, с какъвто и да е проблем – за изсипване – напълно изсипана или пък частично, то може да е съпроводено с изпускане по малка нужда, може да има изпускане и без изсипване. При младите жени има друг проблем – изсипване на матката.

Всичко това се коригира. Става дума за много видове операции, но всичките са по безкръвен начин, максимално щадящ. Това са поне 10 вида операции, които са със слагане на платна или на ленти, или лапароскопски, или комбинация от двете, но жената просто ще излезе от тук с решен проблем и по нетравматичен начин. Това ще се заплаща от Здравната каса, може би само консумативите ще са за сметка на пациентките, но те са евтини – около 50 лева.

През януари стана дума, че до 8 месеца специалисти от АГ-комплекса ще правят ин витро процедури. Не беше ясно само, дали ще се правят тук или те ще ходят в Центъра на д-р Щерев. Докъде стигна работата по този проект?

Решихме, че е най-удачно наши специалисти да ходят в Центъра на д-р Щерев, понеже той е свободен, с апаратура и с кадри. Така спестяваме много пари на общината.

За обучение ще използване Центъра на д-р Щерев, който ще работи само със специалисти от АГ-комплекса по отношение на ин витро процедурите. Вече работим. Бързо стиковахме нещата. Нашите лекари ходят на обучение в София, в неговият Център там, а преглеждат в Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари