Половин милион българи са алкохолици

0
Половин милион българи са алкохолици

Половин милион българи - 7% от живеещите у нас, са пристрастени към чашката според Световната здравна организация. Една втора от тях злоупотребяват сериозно и си вредят на здравето. Още повече - близо една трета от българите пък изпадат в „тежки епизоди на пиянство", което е считано и за най-опасния вид.

Страната ни е напред в класацията и по сравнително висок брой изгубени години заради преждевременна смърт, предизвикана от алкохол и заболявания, свързани с честата му употреба. Добрата новина е, че лека-полека намаляваме твърдия алкохол. Докато между 2003-а и 2005 г. любителите на чашката над 15 години са изпивали средно по 11,6 литра твърд алкохол годишно, от 2008 до 2010 г. количеството е 11,4 литра. Мъжете убедително водят в градуса - те пият три пъти повече от дамите у нас.

През 2010 г. силният пол е гаврътнал 17,9 литра твърда пиячка, докато жените се класират само с 5,3 литра. Най-големите въздържатели са възрастните хора, като половината от тях никога не са били почитатели на алкохола, а останалите са успели да се откажат от вредния навик.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари