Живи традиции: Джамалари обикалят и прогонват злото

1
Цялата ритуалност на българите за Новата година има за цел да осигури за всички здраве, благополучие и плодовитост
Цялата ритуалност на българите за Новата година има за цел да осигури за всички здраве, благополучие и плодовитост Снимка: Cherga BG

Джамаларите в Кюстендилско обикалят и прогонват злото.

Това каза пред Радио „Фокус” - Кюстендил Веска Спасова, етнолог към Регионален исторически музей – Кюстендил. Цялата ритуалност на българите за Новата година има за цел да осигури за всички здраве, благополучие и плодовитост. По думите ѝ освен това се извършват и ритуали за предпазване от злите сили, които обикалят земята в тези дни. Сред живите традиции са игрите на кукерите, познати в Кюстендилско като джамалари.

След Коледа до Йордановден са така наречените „глухи” или още „мръсни” според народните вярвания. По това време на годината, злите сили започват да обикалят по земята и да вредят на хората. Според старите езически представи, Земята е представлявала едно решето, през което минават злите сили. Затова и тогава започват да обикалят така наречените „джамалари” в Кюстендилско, които да прогонят злото. Те обличат кожухчетата си обратно, накичват се със звънци и колкото повече шум издават и по-страшни са на вид, толкова по-лесно влизат в двубой със злото и го побеждават. По този начин гонят всякакви лошотии”, каза Веска Спасова.

Следват празниците с водата, нейното пречистване, за да може отблъснали злото да се взе в ритъма на живота и изобилието, което ни чака.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари