Полк. Красимир Ениманев: Българската армия не е готова за военен конфликт

1
Притеснението на България е, че сме на много малко километри, от бойните действия, които биха се случили
Притеснението на България е, че сме на много малко километри, от бойните действия, които биха се случили Видео: Русе Медиа

Възможността да избухнат военни действия между Русия и Украйна и позицията на България е тема, която вълнува в последните дни българските офицери от резерва. 

Колегите от Русе Медиа потърсиха мнението на полковника от резерва проф. д-р инж. Красимир Ениманев, бивш председател на регионалната структура на офицерите и сержантите от резерва, член на CIOR /НАТО/, почетен председател на „Асоциация на Българското Войнство“.

-Полк.Ениманев, как оценявате ситуацията на България в ескалиращия конфликт между Русия и Украйна?

Притеснението на България е, че сме на много малко километри – 300 км, от бойните действия, които биха се случили. Каква е ситуацията? Първо, във всички случаи трябва да признаем голямата мощ, която има руската армия и която вече е дислоцирана. Ние сме наясно като бивши офицери, че извади ли се един меч, той не се прибира, докато не се ползва. Същевременно сме наясно, че най-лошият мир, който може да се случи, е по-добър от най-добрата война, която е допустима. За тази цел българският народ, както и другите народи, не желаят война. Вярвам, че тази война между християни, между братя не може да се състои. Тя ще е обида, унижение и понижение на достойнството на всички народи, които биха участвали в нея. Най-страшното е, че ние като армия и като войскова част не можем да постигнем това, което се иска от нас поради подписаните съглашения.

Вината обаче не е на българската армия и на командващите, това трябва да се подчертае. Вината е на политиците. Тяхната липса на компетентност би довела до много лоши решения. Цитирам командващия на военните щабове на Франция, който казва, че ако бяхме обяснили на нашите политици какво ще се случи, войната в Югославия нямаше да се състои. Но тяхното решение доведе до смъртта и унижението на много хора.

Дали ние ще присъстваме на театъра на военните действия или ще бъдем в периферията? Разчитам, че ще бъдем в периферията , при нас няма да има такива действия. Но същевременно трябва да си дадем ясна представа, че едно политическо решение за включване или ангажименти ще доведат да бъдем атакувани от всички страни – както от едните, така и от другите, защото ние сме на кръстопътя на тези действия. Нашето място е да преценим дали ще удържим това положение или ще разберем, че народът ни ще гладува, ще страда и ще има много мъка по българската земя. Това трябва да е ясно на всеки властимащ, който взема решението. Същевременно, за да запазим нашето достойнство, трябва ясно и отчетливо да упоменем пред всички, че ние не се разграничаваме от народите на Европа, ние сме в единение с ЕС.

-Какво е състоянието на българската армия?

-Българският резерв, българската армия не е готова. Нито за участие в прегледите, както НАТО изисква, нито за някакъв военен конфликт. Напротив, всичко това, което се формира в момента, е крайно недостатъчно и това вече всички го разбраха. Не можем да постигнем ефекта, за да имаме самоотбрана. Това може да се постигне при една десетократно по-голяма армия от тази, която в момента имаме, и трябва да премине съответното обучение, съответното обзавеждане с ресурси, които ние не притежаваме. Те бяха унищожени, сведени до минимални, и сега да започнем да градим, на нас ни трябват минимум 5 до 8 години, за да се получи някакъв съвременен строй. Изключително сме закъснели за този вид дейност.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    5
    Недоумяващ
    Да очаквам ли в някой следващ материал да прочета,че Ениманев е и архиерей?
  • 3
    4
    русенец
    Какъв полковник е тоя, бе? Баси тъпият понтонер. За 7 години от старши лейтенант от запаса са го направили полковник от резерва. В какви запаси и щабни учения е участвал, и в какви обучения? Сещам се само за един човек, в мирно време постигнал същото - Гагарин. Иначе аман от психопати от търновските села, които се врат където могат! Точно заради такива като него и селският му, ректор на ВУЗ-а е най-добре РУ да се закрие. Не просто да го обединят с друг ВУЗ, а да го закрият!
  • 4
    3
    Гост
    Kaкъв военен конфликт? Ако се съберат родовете от махалите и на тях не можем им даде отпор. А соросоидните ни евроатлантици има да викат фиу-фиу и да имитират полет с Ф16....
  • 10
    2
    Мунчо
    Другарят ЕнимаЛев е на всяко гърне мерудия. И от икономика също разбира. То и титлите са му несъвместими една с друга: полковник, че и професор, че и инДженер. Айде бе!!
  • 8
    1
    Групенфюрер Мюлер
    Цялата русофилска сган да ви изпратят в първата редица, да ви угазят танковете на Вова Късокраки....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари