Полицията в САЩ ще използва въоръжени дронове

0
Законът беше одобрен от местните власти и трябваше единствено да бъде гласуван
Законът беше одобрен от местните власти и трябваше единствено да бъде гласуван

Полицията в щата Северна Дакота в САЩ ще използва въоръжени дронове за изпълняване на задълженията си, съобщава онлайн изданието Daily Beast. Решението е изненадващо, тъй като само допреди няколко месеца щатът подготвяше закон, който да забранява поставянето на каквито и да е оръжия върху безпилотен летателен апарат.

Законът беше одобрен от местните власти и трябваше единствено да бъде гласуван. Вместо това обаче, лобистка фирма се е намесила и е успяла да преобърне мнението на политиците в Северна Дакота. В резултат, полицията на щата ще има право да добавя всякакво въоръжение на дроновете си стига то да не е смъртоносно. Това означава, че полицията може да използва дронове, за да изстрелва гумени куршуми, сълзотворен газ, лютив спрей, дори електрошокове и звукови оръжия.

Новината среща доста критики, особено от Рик Бекър, който беше автор на първоначалния вариант на закона, където всякакви оръжия бяха забранени. "Когато не си на земята, но взимаш такива решения, си някак отделен от нещата. При положение, че само през тази година полицията вече е убила 774 американци, бъдещите сценарии като от филма Good Kill са доста реални", коментира Бекър.

Според шерифа Боб Рост обаче, законът в първоначалния си вид е бил "нелеп". Според него и защитници на новия закон, включително и от университета на Северна Дакота, подобни забрани биха ограничавали развитието на дроновете и повече ще пречат, отколкото ще помагат.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари