Подводен кабел за 1 милиард евро свърза и Италия и Черна гора

0
Кабелът с капацитет 1000 мегавата ще превърне Черна гора в енергиен възел на Западните Балкани
Кабелът с капацитет 1000 мегавата ще превърне Черна гора в енергиен възел на Западните Балкани

Подводен кабел, дълъг 433 километра, който свързва енергийните системи на Италия и Черна гора, вече е положен и до края на годината ще започне търговската му експлоатация

Черногорският министър на икономиката Драгица Секулич съобщи, че вече е изградена цялата инфраструктура за експлоатация на кабела и преди няколко дни е направен пробен пренос на електроенергия по кабела, който е преминал успешно, пише Монитор.

Секулич каза, че подводният кабел с капацитет 1000 мегавата ще превърне Черна гора в енергиен възел на Западните Балкани, който ще свързва региона с пазара на Европейския съюз и същевременно ще укрепи преносната мрежа на Черна гора.

"Често повтарям, че кабелът между Италия и Черна гора е като автомагистрала в областта на енергетиката. Това означава, че всичко, което се произведе в Черна гора, ще има свой сигурен пазар извън нея и това ще носи печалба не само за държавните, но и за частните компании в Черна гора", каза Секулич. 

Договорът за свързването на Италия и Черна гора с енергиен кабел бе подписан в средата на ноември 2010 г., а изпълнението на проекта бе поето от италианската компания Терна и

Черногорската електропреносна система.

Общата стойност на проекта за подводния кабел е около един милиард евро, а Черна гора участва в него с около 100 милиона евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари