Подписаха анекс към Колективния трудов договор за системата на образованието в община Русе

5

Пенчо Милков и синдикатите се споразумяха

Община Русе, Общинският координационен съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ, Регионалният синдикат „Образование“ на КТ „Подкрепа“ – Русе и Общинският координационен съвет на Независимия учителски синдикат към КНСБ се споразумяха за подписване на Анекс към Колективния трудов договор от 20.02.2023 г. за системата на предучилищното и училищното образование в община Русе. Подписи под документите положиха кметът Пенчо Милков, Пламен Атанасов – председател на ОбКССБУ към КНСБ, Галина Михайлова – заместник-председател на РСО на КТ „Подкрепа“, и Елена Маждракова – председател на ОбКС НУС към КНСБ.

Русе привлича все повече инвестиции, които налагат по-голяма нужда от добре образовани кадри, и смятам, че съвместната ни работа спомага за това учениците да имат повече възможности за реализация“, каза кметът Пенчо Милков.

Договорените клаузи от новия колективен договор уговарят въпроси, свързани с трудовите възнаграждения, и запазват и надграждат досегашните социални придобивки на служителите, работещи в общинските училища и детски градини на територията на община Русе.

В новия КТД се постигна договореност по няколко точки:

- по-високо заплащане за професионалните квалификационни степени;

- заплащане на допълнително трудово възнаграждение в размер на не по-малко от 25 лв. за водене на задължителна документация, за консултиране на родители, деца и ученици на учители от детските градини, предучилищните групи и групите за целодневна организация на учебния ден;

- осигуряване на представително облекло на педагогическите специалисти, заместник-директорите без норма преподавателска работа и главния счетоводител, членове на синдикалните и работодателските организации в размер не по-малко от 500 лв.

Договореностите в колективния трудов договор са в сила от 1 януари 2024 г.

Двете страни са удовлетворени от новия КТД, като според синдикатите в него няма отстъпление от досегашните постижения, но за поредна година има малък ръст в отделни параметри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари