Подкуп от 2000 лева е заковал ченгетата от 4-то РПУ

2
Уговорката е била за 2000 евро, но след множество пазарлъци са стигнали до тази сума, заяви ръководител на спецпрокуратурата Димитър Петров
Уговорката е била за 2000 евро, но след множество пазарлъци са стигнали до тази сума, заяви ръководител на спецпрокуратурата Димитър Петров

Задържаните полицаи от 4-то РПУ в столицата, който бяха задържани при акция на отдел „Вътрешна сигурност“ в МВР, са пазарували без пари от магазини, рекетирали барове и автокъщи.

Те са задържани при получаването на сумата от 2000 лв. Уговорката е била за 2000 евро, но след множество пазарлъци са стигнали до тази сума, каза на брифинг административният ръководител на спецпрокуратурата Димитър Петров, пише Труд.

По думите му групата е действала в различни обекти – наргиле барове, автокъщи и магазини. „Става дума за десетки търговци, които са плащали тази такса спокойствие“, посочи Петров.

Повдигнати са обвинения за измама и злоупотреба със служебно положение. Задържаните не са офицери, а цивилни полицаи. „Имаме данни и в бъдеще към наказателна отговорност ще бъдат подведени и други лица“, изтъкна магистратът.

България се превърна в държавата на подхвърлените пари. На едно от задържаните лица, при проверка с контролно осветление, ръцете му са светнали. Той твърди, че това било от химикалка, а не от пари“, посочи Петров.

По думите му структурата и йерархията в групата следва структурата и йерархията на личния състав в полицията. „Една трета от личния състав, от младшите офицери, не са се поддали да членуват в групата и да си оцапат ръцете. Събрали сме множество доказателства. Имат лични вещи, часовници и скъпи автомобили за големи суми. Ще проверим имотното им състояние, защото не е ясно все още дали те са купени с тази пари“, допълни прокурорът в специализираната прокуратура.

Той уточни, че в някои магазини, задържаните са си пазарували без пари.

Членовете на групата са преценяли потенциала на колегите дали се явява надежден сътрудник на групата или се изказва остро срещу корупционни практики. Прокуратурата е сезирана от търговци. Групата е започнала дейността си от началото на 2017 г.“, стана ясно от думите на държавното обвинение.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари