Почина най-известният ни съдия за всички времена

0
Богдан Дочев не видя Божията ръка на Марадона
Богдан Дочев не видя Божията ръка на Марадона

Бившият футболен рефер Богдан Дочев е починал в понеделник на 81-годишна възраст.

Това съобщи официалният сайт на БФС, който изказва съболезнования към семейството и близките.

Дочев ще остане със сигурност най-известният ни съдия за всички времена. Той е помощник по време на легендарния 1/4-финал на световното първенство през 1986 г. между Аржентина и Англия (2:1). Тогава Диего Марадона бележи във вратата на Питър Шилтън гол с ръка, който е зачетен. И до днес попадението е известно като "Божията ръка".

Точно Дочев е откъм вратата на англичаните. До последния си дъх той се кълне, че не е видял ръката. И оттогава ненавижда Марадона.

"Никак не ми е приятна темата за Божията ръка. Аз съм принципен човек, бил съм лоялен човек през целия си живот. Кой каквото иска да си говори за мен", казва Дочев в интервю миналата година.

""Не! Не искам да го виждам очи в очи този човек (б.а. Марадона. Той ми обърна целия живот в съвсем друго направление. Станах без вина виновен. Човек трябва да има морал, възпитание и култура, а не да сваля звезди от небето. Досега не съм упрекван от никого за нищо друго", казва още Богдан Дочев.

Той е роден на 26 юни 1936 г. Играе футбол в Черно море, Спартак Варна, Ватев Белослав, Левски София и Спортист Кремиковци. От 1966 г. е в съдийството. В продължение на 16 сезона ръководи срещи в елита. Включен е в списъка на международните съдии от 1977 г. до 1986 г.

Ръководил е 47 международни срещи от европейските клубни турнири. Участник във финалите на СП – 1982 и СП – 1986. Носител на Златната значка на ФИФА.

Погребението ще се състои на 01.06.2017 г., четвъртък, 11:00 ч. в Малашевските гробища.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари