Почина легендарният борец Руси Петров

1
Той бе заслужил майстор на спорта и почетен гражданин на Бургас и Созопол
Той бе заслужил майстор на спорта и почетен гражданин на Бургас и Созопол

Той бе заслужил майстор на спорта и почетен гражданин на Бургас и Созопол

Един от легендарните борци, заслужил майстор на спорта и почетен гражданин на Бургас - Руси Петров, почина на 79 години.

Тъжната вест съобщиха от Община Бургас.

Кметът Димитър Николов изказва съболезнования към неговите близки и приятели.

Руси Петров е едно голямо име както в спорта, така и в летописа на Бургас. Със своите успехи на тепиха той прослави нашия град, а под негово ръководство се формираха много големи състезатели по борба в нашия град, които на свой ред донесоха спортна слава на Бургас. Неговият принос за спорта и обществеността никога няма да бъде забравен. Поклон пред светлата му памет!

Руси Петров Петров е роден на 16 април 1944 г. в село Крушевец. Бил е старши треньор на юношите по свободна борба на „Черноморец“ Бургас, а след това и на мъжете от 1976 г. до 1980 г. Печели отборно 3 пъти шампионата по свободна борба на България като старши треньор на мъжете с отбора „Черноморец“ Бургас през 1977, 1978 и 1979 година.

Като треньор по свободна борба под ръководството му израстват редица световноизвестни борци - ЗМС Стефан Иванов, ЗМС Петър Иванов, ЗМС Румен Йорданов, ЗМС Иван Гинов, МС Христо Калпакчиев, МС Христо Делчев, МС Димитър Павлов, МС Стефан Ставрев, МС Стойчо Петков, МС Иван Стоянов и други.

По време на Олимпиадата в Москва 1980 е помощник - треньор на националния отбор по свободна борба на България.

След Олимпиадата в Москва 80 напуска официално борбата.

Руси Петров притежава званията „Заслужил майстор на спорта”, „Почетен гражданин на Община Бургас“ от 2007 г. и „Почетен гражданин на Община Созопол“ от 2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари