По-скъпо и по-скъпо: Цените на основни храни ще продължат да растат

0
Олиото поскъпва с 30 на сто, яйцата - с 22%, а хлябът с 11 на ст
Олиото поскъпва с 30 на сто, яйцата - с 22%, а хлябът с 11 на ст

Поскъпването при храните продължава

През последния един месец вече купуваме по-скъпо с единайсет процента брашно и по-скъпи картофи със седемнайсет на сто.

Добрата новина на фона на това, което поскъпва е, че месото задържа цената си и е на стойността, на която се предлагаше миналата година. Лошата е, че олиото поскъпва с 30 на сто, а яйцата - с 22%. Храните поскъпват по цял свят, поскъпват и у нас и затова си има причини.

Зелето на пазара тази есен е 1,50 лв., което е рекорд за последните години. Според търговци на зеленчуци причината е „сушата“, а „когато стоката е по-малко е по-скъпа“.

При олиото имаме добра реколта от слънчоглед и съответно добро предлагане на олио. Цената обаче е с 30% нагоре.

Ценовият пик беше през май месец, 1750 долара за тон на Ротердам, към момента имаме 1450, но пак казвам, едно 50-60 долара са вследствие на очаквания и спекулации, а не вследствие на нужда“, председателят на комисията по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов, цитиран от bTV 

Цената на брашното е с 11% нагоре, затова и в магазина хлябът е по-скъп, а прогнозите са това да продължи

Той има покачена себестойност, която все още не е отразена в договорните отношение с търговските вериги“, казва председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Мариана Кукушева.

Равносметката е, че през последната една година това, което слагаме на масата всеки ден, е поскъпнало. Купувачите са недоволни.

Понеже всичко върви нагоре като цена, съответно и разходите на производителите на храни също са нагоре, оттам и самите храни поскъпват.

Прогнозата на специалистите е, че цените на храните ще продължат да вървят нагоре, но тъй като пазарът е много конкурентен, няма да сме свидетели на такива резки движения, каквито виждаме при цените на природния газ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук