По-добре е да си легна гладен, отколкото уморен

0
Това е българо-циганският принцип на съществуване
Това е българо-циганският принцип на съществуване

По-добре е да си легна гладен, отколкото уморен“ – това е българо-циганският принцип на съществуване. Някой ще ме поправят и ще кажат: и гръцкия, и гръцкия! Ама на мен си ми е баш нашенско като да си кажем „Честита баня!“ В пика на лятото все повече вярвам в смисъла на тази поговорка, отколкото на „За лудо работи, за лудо не стой„, пише Дело. 

Българите ли сме мързеливците на Европа? От 7 милионна нация има 200 хиляди държавни служители, без да броим структурите на МВР, лекари, учители и т.н., 3 милиона пенсионери, няколко милиона емигранти, деца, малцинства и всичко на всичко милион и половина работещи. Не повече! Как ще сме мързеливи, тогава?

Милион и половина работят за 7 милиона.

цигани, мързелЕдин човек върши работата на повече от 5. Къде могат да се похвалят с подобни показатели? После казвате, че сме мързеливи. Циганите и те били мързеливи. Абе, алооо, я ходете Вие цял ден по кофите, впрегнати в самоделна триколка и я товарете с всевъзможни глупости. Ходете да събирате цяла каруца с пластмаса, да чукате откраднати акумулатори само и само да изакрате няколко грама олово, да отрежете с ножовка детска соц катарушка и да я натоварите пак саморъчно на амортизираната от експлоатация каруца… да не мислите, че е лесно?

А пробвали ли сте да сте участник в софийското движение в час пик посред зима? Не сте! Тогава не говорете кой бил мързелив и кой бил подложен на стрес. Вас лаят ли Ви кучета на всеки ъгъл, изтръпвате ли от ужас като видите млад мъж с бръсната глава, казах Ви за стреса от шофиране на каруца в градска среда, но не Ви казах за стреса от това да Ви опандизят само защото сте изкопали три метра кабел, който дори не сте знаели, че не трябва да се копае. Мързеливи, ама друг път!

А неработещите ако работеха, не ми се мисли какво щеше да става. Каква ти Швейцария, каква ти Швеция. Издухваме всичко, но не сме такива хора. Нас ръцете не ни болят от работа, а от алтруизъм. За това решихме да емигрираме. Да помогнем и на другите, да ги научим на трудолюбие.

Някой от седемте милиона решиха и да си почиват. И това не е лесно и не е за всеки. Трябва си определена изобретателност. Я ще кихнеш рушвет и ще ти дадат инвалидна група, я нещо частно ще свършиш, без да си платиш осигуровки, я семейния апартамент да пуснем под наем, пък да се съберем 15 човека в гарсониерата, я да сложим бариера на плажа и да събираме вход, я да искаме такса хавлия, такса тяло, такса стъпка. Българинът от бизнес може да не разбира, ама от далавери е няколко обиколки преди другите.

Само пенсионер да не си. Ама младите си имат обяснение и за това. Те били дърти… за какво им е на тях. Не им остава много, могат и без парно, ама не могат и без ток, ама не, не могат и без вода и без храна. Естественият подбор ще реши този проблем… ние сме млади.

мързел, българинЕто това е демографската картина у нас, в общи линии. Българинът не е мързелив човек. По-скоро е неинициативен. Свикнал е да чака. Обича да е роб, но роб с претенции. Човек, който намира кусури и обича да дава акъл.

На българина са му виновни малцинствата, че той им плащал тока, въпреки че всеки трети е безработен, крие данъци или е в държавния сектор. Виновна му е и циганката, че раждала по 5-6 деца, а неговата преко сили едно и щели да ни претопят. Виновни са му и бежанците. Виновни са му и политиците и най-вече комунистите. Понякога му е виновен Брюксел, понякога Вашингтон, понякога Москва. Идеята е, че винаги някой друг е виновен.

Българинът иначе е много работлив човек, но е и човек с достойнство. Няма да си цапа ръцете за някакви си 600-700 лева, по-добре да пие бира на аванта и да е борец за правда. По-добре да вземе 20 лева за протест, отколкото да върши някаква работа. И защо да плаща данъци и осигуровки, след като държавата е скапана. След него и потоп. Иначе, не си мислите, че е пасивен. Той е силен бунтар срещу определена сума пари в порядъка на няколко десетачки. Екозащитник е и както казах ръцете го болят от алтруизъм. Българинът е работлив човек, но себелюбец, с желязно достойнство и чест. Ето защо по-добре е да си легне гладен, отколкото уморен.

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари