По 700 лева на вечер изкарват дилърите на райски газ

0
Непълнолетните си набавят райски газ без проблем, защото никой не си прави труда да им поиска лични карта
Непълнолетните си набавят райски газ без проблем, защото никой не си прави труда да им поиска лични карта

Непълнолетните си набавят райски газ без проблем, защото никой не си прави труда да им поиска лични карта

Преди два месеца вестник “24 часа” пръв алармира, че балони с райски газ се продават по дискотеки, нощни клубове и централните алеи на морските ни курорти. Дори нещо повече, родители сами ги набавяха за партита на децата си, за да мине купонът в целия му блясък. След публикацията от 23 юли последва лавинообразна реакция от държавните институции и експерти. Три дни по-късно държавата се зае да решава проблема, отлаган поне 8 години.

Първа забраната на райски газ поиска омбудсманът Диана Ковачева, бившият вицепремиер Корнелия Нинова разпореди масови проверки по заведения. В края на летния сезон и месец и половина след като продажбата беше забранена за непълнолетни, “24 часа” направи проверка как се спазва законът.

Вторник вечер в горещите дни на септември, централната алея в най-купонджийския ни курорт Слънчев бряг е пълна с млади хора, много светлини и силна музика.

През лятото там партито е денонощно.

16-годишната Ивана е за първи път тук с връстниците си и иска да пробва от всичко забранено. Групата започва разходката си от центъра на курорта, за да намери своите 15 секунди еуфория. Търсенето не продължава дълго и веднага засичат първата балонаджийка.

След още 50 м срещат следващата дилърка на райски газ.

Само преди година млади момичета обикаляха с балоните, за да търсят клиентите си.

Тази година е различно. Те не търся купувачите, чакат ги на едно и също място всеки ден. 16-годишното момиче се насочва към един от продавачите на райски газ.

Срещу 8 лв. получава без проблем своята доза балон. Въпреки закона, който забранява продажбата му на непълнолетни, лична карта не бе поискана.

Това показа експеримент на “24 часа”, проведен в началото на септември.

А буквално в последния си ден живот 47-ият парламент гласува промяна в Закона за здравето, с която забранява продажбата му на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. А Нинова прати комисията за защита на потребителите (КЗП) по заведенията, за да ограничат продажбите му.

Месец по-късно проверките на КЗП са прекратени, а контролът е поверен на РЗИ

От началото на акцията до първата половина на август комисията е проверила 293 обекта в цялата страна. Те обхващат дискотеки, барове, магазини за алкохол и цигари, както и заведения за хранене.

С началото на първия учебен ден, контролът върху продажбата на алкохол, райски газ и цигари на непълнолетни отново се завръща.

“Петък и събота вечерта РЗИ, полицията и БАБХ ще правят мащабна проверка срещу продажбата на райски газ в нощните заведения в София, както и сред непълнолетни", каза Катя Сунгарска от пресцентъра на РЗИ.

И наистина в петък вечерта проверките започнаха малко преди полунощ. Първата спирка беше наргиле бар в София. Служителите не бяха притеснени от инспекцията. При нея не беше установено нищо нередно.

За втората си проверка от РЗИ избраха едно от най-известните заведения в центъра на града. И там нарушения не бяха открити.

Проверките обаче ще продължат и в следващите дни, категорични бяха от инспектората, а глобите са солени. За тютюнопушене на закрито и употреба на райски газ варират от 300 до 500 лв. за физически лица при първо провинение, а за юридически са между 3000 и 6000 лв.

Някак странно и необяснимо обаче на фона на масираните денонощни проверки и закона, който го забранява, реалоността на практика е малко по-различна. Продажбата на райски газ върви свободно, както сред непълнолетни, така и в дискотеките. Веселите балони могат да се открият както в заведенията в столицата,така и по морето, докато сезонът все още беше активен.

Младеж разказа, че след промяната в закона райският газ вече се използва извън заведенията, а цената му е паднала.

“За вечер съм си тръгвала със 700 лв. от продажба на райски газ в нощни заведения. Те включват твърда надница,бакшиш и процент от продажбата. Балоните са по 8 лв. Нарочно цената им е такава. Повечето клиенти не чакат ресто и така бакшишът остава за нас”, това разказа балонаджийка, която работи през лятото в Слънчев бряг. Минималната работна заплата, която младото момиче е заработило за няколко часа, е след разпоредените проверки.

На косъм от закона търговия на веселите балони вървеше с пълна сила на барчетата край плажовете през август, както и дискотеките от открит тип, тъй като забраната важи само за закрити помещения.

Ситуацията с продажбата му в сайтовете не се е променила особено

Голяма част от тях запитват клиентите чрез изкачащо прозорче, което пита дали потребителя има навършено пълнолетие.

Залъгването на автоматичния въпрос е лесно, а сдобиването с райски газ светкавично. Другата новост е предупредителен надпис, че продуктът е предназначен за сладкарство, а инхалирането крие риск за здравето.

Голяма част от сайтовете предлагат с поръчката на флакон с райския газ и безплатна доставка, а куриерът не проверява за навършено пълнолетие.

Епидемията с райски газ, завладяла младите, може да доведе до необратими последствия.

Хроничната употреба на райски газ е по-страшна и тя може да доведе до потискане на витамин Б 12, костния мозък и намаляване на имунната защита от инфекции.

“Няколко медицински изследвания показват, че през последните месеци има няколко случая, регистрирани в света, с тежки невропатии, вследствие на твърде честата употреба на райски газ. Случаите са от Франция, Австралия и САЩ. Те включват хора,които са употребявали райски газ по няколко пъти на ден, и стигат до парези и парализа. Причината е, че честата му употреба унищожава витамин Б12. Стига се до тежки витаминози, които удрят нервната система. Лекарите успяват да ги закрепят за две седмици с големи дози Б12, но шокът за организма остава", това разказа д-р Юлиян Караджов - биохимик и специалист по наркотични вещества.

“Шокиращо е, че за няколко месеца се появяват няколко такива случая от различни страни. Навремето тези случаи бяха изключително редки, а сега започнаха да се проявяват все по-често. Преди 20 г. се брояха на пръсти хората, които употребяват често райски газ и стигат до такива последици”, допълни д-р Караджов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    до 2
    И в хирургията доскоро се ползваше. Там, като ти сложат маската на лицето преди общата анестезия. Сега ползват нещо друго. Гол на масата преди операция, ударих 220 кръвно. Какъв газ ми пуснаха не знам, но вече изобщо не ми дремеше какво ще се случва. После ги питам дали дават за в къщи от това, те се хилят.
  • 0
    2
    Де да знам
    Идея си нямам кой сътвори тази истерия с двуазотния оксид /райски газ/. Не е токсичен, не предизвиква зависимост, ползва се от десетилетия, предимно в стоматологията. Ама имало няколко случая В СВЕТА на проблем с витамин В12 след всекидневна употреба ?! Ама то има няколко проблемни случаи в света и след преупотреба на круши. Тежка диария. Да забраним крушите ли? И за протокола - не ми се е случвало да употребявам райски газ.
  • 8
    1
    В РУСЕ КОГА,КОГА И ОТ КОЙ?
    В Русе кога ще има проверки след 22:00 часа? В кои магазини денонощно се продава от тази боклучава помия? Къде са отново контролните органи на град Русе ? Те както винаги от последните 32 години не знаят,не са инфирмирани и чакат някакъв сигнал.Не е ясно какъв сигнал чакат или очакват,от тръба,свирка,звуков със сирена или след сблъсък на автомобил управляван от надишал се тънковрат бобър или грездей с книжка от месец или около три? В Русе все чакат и очакват сигнали на които трудно реагират и вместо да отработват действия по сигнал,търсят и установяват произхода му за да бъдат някой лица предупредени.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари