Плюсове и минуси да се прави бизнес в Русе

2
По думите на Пенчо Милков за града ни се говори като за северната столица на България
По думите на Пенчо Милков за града ни се говори като за северната столица на България

Форумът "Среща на бизнеса в Русе", организиран от в-к „Капитал“, събра в зала „Рига“ в едноименния хотел представители на общинската администрация, бизнеса и граждани, съобщиха от Община Русе.

На събитието на 30 септември присъстваха кметът на Община Русе Пенчо Милков, Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство в България, Димитър Минчев, управител на "Астра Биоплант" ЕООД, Петър Ганев, старши изследовател от Института за пазарна икономика и Людмила Великова, мениджър във фирма „Токи“.

На форума бяха засегнати темите за състоянието на икономиката в Русе, подобряването на транспортните връзки на областта и иновациите в бизнеса за по-екологични и чисти предприятия. Той бе открит от посланик Роб Диксън, който заяви в приветственото си слово, че за него е истинско удоволствие да посети за първи път този толкова хубав град и благодари за поканата на организаторите да участва в събитието.

„В Русе има изключителна палитра от икономически предприятия във всички сфери и в това се състои силата на нашия град. Имаме уникална образователна система, подготвяща кадри за всички сфери на икономиката, като Русенският университет е един от водещите в страната в обучението на технически специалисти“.

Това заяви Пенчо Милков в отговор на въпрос относно визията на Община Русе за икономиката на града. По думите на Милков за крайдунавския град се говори като за северната столица на България, а силата му е както трансгранична, породена от връзката със столицата на северната ни съседка, така и с влиянието си върху живота и икономиката на малките общини в Североизточна България.

В панела по темата се включи и управителят на "Астра Биоплант", който потвърди, че условията за правене на бизнес в региона са много добри, като изтъкна наличието на добре развита индустрия. Той подчерта, че има нужда от подобряване на транспортната свързаност и липсата на магистрала затруднява възможностите пред бизнеса. Според него задръстванията на Дунав мост също играят определено негативна роля при доставките на стоки и суровини и определи проблема като административен.

Пенчо Милков от своя страна се съгласи изцяло с изказването му и добави, че настоящите транспортни режими между Румъния и България, както и с останалите съседни на България страни могат да бъдат облекчени, което ще намали значително натоварването по гранично-пропускателните пунктове.

По въпроса за чистотата на въздуха в Русе кметът на Община Русе посочи, че освен замърсяване, има и неприятни миризми, които хората усещат. Според него са налични нерегламентирани изпускания на вещества, но в случая трябва да се намеси държавата, тъй като общините имат контролни функции единствено по отношение на фините прахови частици. Пенчо Милков отбеляза, че общината вече отказва инвестиции от страна на компании, които биха влошили качеството на въздуха на територията на града.

Кметът на Община Русе сподели и за подписаното споразумение с икономическа зона „Тракия“ и подчерта, че в Южна България тези зони растат и се усъвършенстват, като прилагат определени икономически модели. Те са базирани на дуалното обучение на бъдещи кадри, които бързо се превръщат в качествени специалисти, способстващи за развитието на компаниите в областта.

В края на срещата Пенчо Милков говори и по темата за магистралата Русе-Велико Търново и определи нейната реализация като жизненоважна не само за града, но за целия регион. Той заяви, че по въпроса за изграждането й през последните 10 години няма единна политика и това е една от основните причини за невъзможността магистралата да бъде изградена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари