Пловдивска фирма предпочита работници, които вече са имунизирани срещу COVID-19

0
Какво е мнението на адвокат по въпроса
Какво е мнението на адвокат по въпроса

Какво е мнението на адвокат по въпроса

В пловдивска фирма, кандидатите за работа, които са имунизирани срещу коронавирус, имат по-голям шанс за назначаване на работа в производството. Това се разбира от обявата за работа на предприятието. В текста е посочено следното изискване: “Желателно е кандидатите да са с поставена ваксина срещу Ковид 19”.

Въпреки че такова изискване по закон няма и фирмата реално не задължава служителите си да се ваксинират, по този начин се получава дискриминация. Имунизираните хора ще ползват предимство пред тези, които нямат такава ваксина срещу коронавирус, пише Times.bg.

Имат ли право работодателите да поставят условия на своите служители да бъдат ваксинирани, когато имунизацията срещу Ковид-19 е препоръчителна?

Ваксините за Ковид-19 са препоръчителни, което означава, че пациентът може да откаже да направи такава. За хората, които вече са на работа, те могат да обжалват подобен акт от страна на работодателя. Подходът, който е по-правилен, е работодателите да стимулират своите служители да се ваксинират, но не и да ги принуждават.”, каза адвокатът по медицинско право Мария Шаркова телевизионно интервю. Тя подчерта, че до нея има такива оплаквания, но от хора, които кандидатстват за работа.

Като условие за наемане се изисква да бъде поставена ваксина или лицето да е преболедувало и да има антитела. Това е по-различна ситуация. Този въпрос се разисква в цяла Европа. Трябва да се преценява за какъв вид работа става дума. Ако търсите детегледачка за детето ви, което страда от хронично заболяване – съвсем логично е да търсите някого, който е ваксиниран или преболедувал”, допълни Шаркова.

Юристът подчерта, че от друга страна подобни изисквания биха могли да се появят за наемане на медицински персонал в лечебни заведения и домове за стари хора. Защото в този случай се увеличава рискът за пациенти или хората, живущи в домовете за стари хора. Но в България, за да се въведат подобни изисквания, трябва да се промени законодателството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари