Плевнелиев: Български компании за авточасти могат да започнат производство на респиратори

0
Според Плевнелиев ще са нужни поне 3 месеца за възстановяване от кризата, а в цялата си фаза тази криза щяла да трае поне 2 години
Според Плевнелиев ще са нужни поне 3 месеца за възстановяване от кризата, а в цялата си фаза тази криза щяла да трае поне 2 години Видео: Bloomberg TV Bulgaria

Български компании за авточасти могат да започнат да произвеждат респиратори, каза днес в интервю за Bloomberg TV Bulgaria членът на борда на "Аутомотив Клъстер България" Росен Плевнелиев.

"Ръководството на автомобилния клъстер у нас установи контакт с други клъстери по света, получихме отворен достъп до технологични чертежи и имаме възможност да произведем големи количества качествени респиратори" , обясни той.

Такива апарати са нужни на болниците, за да поддържат живота на най-тежко болните от новия коронавирус. В момента редица компании и частни лица даряват средства за покупка на респиратори, но е трудно да се намерят такива, заради огромното търсене.

По думите на Плевнелиев в България се правят опити за трансформиране производството по подобие на Tesla, а компаниите в бранша щели да се възползват от всички правителствени мерки. "Проблемът е в липсата на дългосрочен хоризонт. Понякога сме трети в реда от чакащите доставки", посочи Плевнелиев.

Той припомни, че в целия свят стотици фабрики за автомобили и компоненти за тях са преустановили работа и са изпратили служителите си в отпуск. В България затваряне вече обявиха компании като "Язаки", "Костал България Аутомотив", "Линамар България", Русе ("Монтюпе"), както и "ВИТТЕ Аутомотив", Русе. По данни на "Автомобилен клъстър България" в момента в сферата на автомобилната индустрия в страната работят 259 компании, с оборот 6.5 млрд. лева и ангажирани 65 хил. души.

Към момента в Европа и Китай са спрели заводите на VW Group, BMW, Mercedes, Daimler, Porsche, PSA Group, Renault, Fiat Chrysler Automobiles, Ford, Ferrari, Lamborghini, Nissan и Rolls-Royce, като всички са клиенти на компании от сектора, с производство в България.

"Поръчките намаляха. Не ни чака нищо добро, докато не се възстанови икономическата активност. Не вярвам, че бързо ще слезем надолу и бързо ще се възстановим. По-скоро известно време ще постоим на дъното", заяви още членът на борда на "Аутомотив Клъстер България". Според Плевнелиев ще са нужни поне 3 месеца за възстановяване от кризата, а в цялата си фаза тази криза щяла да трае поне 2 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари