Платно с надпис "Дишай" изписаха на площада в Русе

2
Толкова много семейства се изнесоха от този хубав град и ми е безкрайно тъжно, че нещата продължават и няма решение на проблема, сподели една от участничките в протеста
Толкова много семейства се изнесоха от този хубав град и ми е безкрайно тъжно, че нещата продължават и няма решение на проблема, сподели една от участничките в протеста Видео: Русе Медиа

Спонтанен протест, организиран за часове в социалните мрежи от русенски майки, се състоя тази вечер на площада пред общината в Русе

Участниците го оприличиха като своеобразно повторение на събитията в края на 80-те години на 20 век, когато майките с колички се изправиха срещу хлорните обгазявания.

Надписът „Дишай“, изрисуван върху дълъг бял плат, обобщи исканията на хората на площада тази вечер, предаде Русе Медиа

 Формалният повод бе обгазяванията на Русе през последните няколко дни и особено снощи, за които днес институциите обясниха чрез прессъобщения, че са причинени от запалени въглища на баржа в Дунава. И то, след като стана ясно, че зрее недоволство и се готви протест. Единствено директорът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова взе решението да излезе пред медиите, за да даде информация по въпроса, и дойде на протеста, за да отговори очи в очи на въпросите на хората.

Основен инициатор на протеста бе художничката Ина Валентинова, която има малко бебе и е прекарала кошмарна нощ. „Беше смрадливо, лютеше на очите, на носа, бебето се събуди с кашлица, един час не успях да го успокоя. Много хора с малки деца споделят същото, астматици са имали пристъп. Истината е, че и и предните лета и седмици се усеща тази смрад във въздуха. Може би не е само това корабче, тъй като то гори последната седмица“, каза Ина Валентинова. Според нея реакцията от страна на институциите е бавна и недостатъчна.

И тя, и Даниела Левакова правят паралел с хлорните обгазявания преди повече от 30 години и са потресени, че в някакъв вид историята се повтаря. „Отново виждаме майките и децата, отново усещаме въздуха, който не трябва да е такъв. Толкова много семейства се изнесоха от този хубав град и ми е безкрайно тъжно, че нещата продължават и няма решение на проблема. Работя с деца, обичам града, и не мога да кажа на моите деца „Останете в този град“. Това ми е най-голямата болка. Не усещаме по никакъв начин активността на институциите. На нашия гръб е този въздух, при който не можем да си отворим прозорците, защото през нощта децата ни го дишат. Непонятно е това да се случва в наше време“, каза Даниела Левакова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    5
    Ще се случи ли
    Ще предприемат ли министърът на екологията и правителство действия на междуправителствено ниво за прекратяване на замърсяването на въздуха в Русе? Почти цяла седмица е този тормоз и ни напомня времето от обгазяването на Русе през 80-те и 90-те години.
  • 11
    4
    русенка
    В момента е 3.19 часа. Въздухът е Русе е отврат.. Мирише, не се трае!
  • 12
    3
    Открити въпроси
    Браво на жените и майките! А защо го няма лидерът на Дишай Русе, известен с едни от последните си изяви като Ванко 70-те децибела и строител на екологични детски площадки с вид на съоръжения от каменната ера? Защо се крие зад майките и невръстните им деца и не излезе открито и начело да протестира срещу тази смрад и безхаберието на управниците или ще се прави само на медиен герой и претендент за партийни листи? Кой и защо експлоатира за лични и егоистични цели екологичните проблеми на русенци и си прави личен и партиен PR и докога?
  • -8
    2
    джони
    Стига сте дрънкали глупости, излязла била да каже истината. ХА ХА.
  • 9
    1

    БРАВО!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари