Платените донори на кръв не се трогнаха от акцията по безвъзмездно кръводаряване в Русе

0
Пред кръвния център още от сутринта се събраха много хора, дошли да дарят кръв и да подкрепят акцията
Пред кръвния център още от сутринта се събраха много хора, дошли да дарят кръв и да подкрепят акцията Видео: Русе Медиа

Кръводарителна акция като протест срещу платените донори се състоя в Русе

Тя бе организирана от дългогодишни безвъзмездни кръводарители, които настояват да се сложи край на този вид търговия, предаде Русе Медиа.

Пред кръвния център още от сутринта се събраха много хора, дошли да дарят кръв и да подкрепят акцията. Това не притесни платените кръводарители, които също бяха там, за да предлагат услугите си. В зависимост от кръвната група банка кръв се продава между 200 и 500 лв., а отчаяни клиенти не липсват.

Пред екипа ни жена, която търси кръв за майка си, се наложи да прибегне до услугите на търговците. „Оставям му бележката, той върши тук работата, и когато е готов, аз му давам парите, той ми дава бележката и толкова. Майка ми има нужда от това нещо, ща, не ща, трябва да го направя“, казва през сълзи русенката.

Николина Тодорова е дошла да дари безвъзмездно кръв, защото смята, че търговията с кръв по никакъв начин не кореспондира с кръводаряването и е крайно време да се сложи край на купуването и продаването на кръв. „Смятам, че с общи усилия можем да пресечем този порочен кръг. Наложи ми се ноември месец да търси три банки кръв за майка ми. Беше ми предложено продаване на кръв, на което аз категорично отказах. Справихме се с общи усилия, но мисля, че много хора са притиснати от плащането на кръв. Според мен държавата или органите, които са отговорни за това, не се намесват или не искат да се намесят, а смятам, че може, има закон за това“, казва тя.

Дългогодишният кръводарител Петя Везирева споделя, че когато даваш част от себе си, го правиш, защото вътрешно имаш нагласата. „А не да продадеш кръв, която трябва да спаси човешки живот. Това е отвратително – когато някой е принуден, да го изнудваш допълнително и той в името на здравето на близкия си човек да трябва да плаща. И ако няма такава възможност, го осъждаме да си отиде без време“, споделя тя.

Организаторът на акцията Иво Минчев коментира, че държавата трябва да намери механизми да мотивира повече безвъзмездните кръводарители. „Включително в това число и да се направи механизъм за възмездно кръводаряване по правилния и законен начин, защото законът и в момента предвижда възмездно кръводаряване, но то не се случва така. Трябва да се премахне т.нар.адресирано кръводаряване, което всъщност е предпоставка за търговия с кръв и кръвни съставки, която се случва на черния пазар.Това е много добър бизнес от около 20 години на тия хора, това не е нещо, което се случва спорадично. Те си изхранват прехраната с това, то им е като основно задължение“, казва Иво Минчев.

Той е изпратил предложенията си до държавните институции, а междувременно ще продължава заедно със съмишлениците си да води борба с т.нар.кръвна мафия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    до 1
    Няма да те разберат, в бизнеса са!
  • 9
    1
    Татяна Павлова
    Не защитавам платените донори на кръв , но докато в болниците искат бележка за дарена кръв при постъпване за операция ще има хора които ще търсят и други които ще предлагат . За да спре тази практика трябва да се намеси някой на по - високо ниво , НЗОК или министерството .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари