Планират първите мъже с втора пенсия да я вземат 16 години

0
Такива изчисления са направени от Комисията за финансов надзор
Такива изчисления са направени от Комисията за финансов надзор Снимка: БГНЕС

22 години трябва да продължи животът с втора пенсия на първите жени, които ще получат такова плащане от частните пенсионни фондове. При мъжете очакват да я получават средно 16 години.

Такива изчисления са направени от Комисията за финансов надзор, която в понеделник публикува биометричните таблици за смятане на втората пенсия, валидни през 2020 г. Те са подписани от зам.-шефката на комисията, която наблюдава осигурителния пазар, Диана Йорданова, пише 24 часа.

Според таблиците на комисията жените, които в момента са на 59 години, имат оставащи още малко над 24 години живот. Те ще са първите, които ще получат т.нар. втора пенсия от частните универсални пенсионни фондове. Това обаче ще стане след септември 2021 г., когато на тези жени ще им остават средно 22 години живот.

Малко над 20 години е оставащият живот пък на родените през 1960 г. мъже към тази година, показват изчисленията на КФН. Те са първите, които ще вземат втори пенсии, но чак през 2024 г. Тогава се очаква да им остават малко над 16 години живот.

Биометричните таблици служат при изчисление дали партидата на кандидата за втора пенсия в частния фонд е достатъчна, за да му осигури пожизнена пенсия. Ако това е така, на нейна база се смята и какъв да е месечният размер на пенсията. Всички партиди, от които са отпуснати пожизнени пенсии, трябва да влизат в отделни пенсионни фондове за изплащане. Така от парите на преждевременно починалите хора ще се плащат пенсиите на тези, които са живели по-дълго от очакваното.

Ако партидата пък е недостатъчна за пожизнена пенсия, биометричната таблица служи за изчисление на т.нар. пенсия на разсрочено плащане за определен брой години.

Докато започне изплащането, биометричните таблици служат за изчисляване на пенсионните резерви на частните фондове при контрола им от страна на КФН.

По-голямата част от жените, които ще трябва да получат вторите си пенсии през 2021 г., нямат достатъчно пари по партидите си за пожизнени плащания, обяви през ноември бившият социален министър Бисер Петков при представянето на законови предложения как да се плащат частните пенсии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари