Пламен Стоилов: Проблемите на Русе са толкова много, че чак ме заболява главата

1
Според кмета важното е хората като се връщат в Русе да бъдат изненадани
Според кмета важното е хората като се връщат в Русе да бъдат изненадани

Русенци виждат как градът се променя, казва градоначалникът пред вестник "Труд".

"Много отдавна не мечтая, просто съм реалист. Искам да има стабилност в държавата, без резки сътресения и международни проблеми, които влияят и на общините. На Русе му трябва доста време за пълна промяна. Важното е, че имаме дългосрочна стратегия за развитие на града. Нужни са няколко спокойни периода, за да я изпълним, както и да продължим управленската ни програма със същото темпо. Радвам се, че много съграждани се завръщат от чужбина и промените ги изненадват. Най-важно е да накараме младите хора да виждат бъдещето си в Русе."

- Мащабното строителство по оперативни програми през 2015 г. утвърди Русе като град лидер в усвояването на евросредства. Ласкаят ли Ви получените награди и признание, че сте успешен кмет или сте подозрителен към прекалените похвали, г-н Стоилов?

- Доста отдавна мина времето, когато похвалите и наградите можеха да ме впечатлят. Аз и екипът ми сме здраво стъпили на земята и реално преценяваме какво сме направили. За мен най-важна е оценката на русенци, които виждат как градът се променя. Успяхме да изпълним управленската програма, защото инфраструктурните проекти бяха в края на програмния период. Те не са се случвали от десетки години и промениха тотално визията на Русе, като дадоха на всички вяра и оптимизъм, че вървим напред.

-Какво показва равносметката Ви за привлечените пари през Вашия първи мандат?

- В управленската програма бяха заложени и реализирани 45 проекта за 200 милиона лева инвестиции, които влязоха в икономиката на града. Тези пари бяха усвоени от русенски фирми и подизпълнители по обществените поръчки, като до голяма степен повлияха и на жизнения стандарт. Община Русе е с най-ниска безработица от 4-4,5% през последните години в България. Осигурената работа позволява на доста хора да разчитат на гарантирана заплата.

Има още много какво да се желае, но е безспорно, че европейските проекти и финансиране са източник на инвестиции в общината и се реализират от жителите й. Те влияят не само на стандарта им, но и на тяхното усещане, че вървим напред. Остава приоритетът да се борим за всеки евроцент, който можем да спечелим с проекти по програми и да привличаме други инвеститори.

- Имате ли работеща формула за успешно управление, която да се използва и от други кметове от Националното сдружение на общините в България?

- Формулата е работещ екип с правилните хора, наредени не на партиен принцип, а по професионални качества, строга организация, изключително добре разработени вътрешни правила, система за финансово управление и контрол. Това се гради бавно и трудно, но пък е мотивация за втория мандат. Още от първия ден започнахме на високи обороти, а не както преди година и половина да структурираме администрация, да правим бюджет, да се опитваме да осигуряваме финансов ресурс и да хванем последния влак по проектите.

Управлението на администрацията не е лесен процес. Първите 1-2 години бяха тежки, защото нямаше организация, екип и готовност да работи по европроектите. Структурирахме всичко в движение с изключително висок риск, защото през 2011 г. програмният период почти завършваше. Проектът за интегриран градски транспорт е изключителен успех, защото бяхме загубили всякакви шансове. Никой не вярваше, освен министър Лиляна Павлова, че можем да се справим. Тя ни гласува доверие и ние го оправдахме. Станахме единственият град, който завърши сложен и голям проект с две инфраструктурни съоръжения като подлеза на кръговото движение и пробива, който свързва кварталите "Родина" и "Чародейка" с центъра на града.

- Смятате ли, че промененият облик на града гарантира Вашия втори мандат?

- Прекалено време русенци се нагледаха как в града не се случва нищо. Шоковите промени със завършените и пуснатите обекти очертаха 2015-а като година, каквато много отдавна не е имало в историята на Русе. Да откриеш новата спортна зала "Булстрад Арена", да пуснеш бул. "Тутракан", пробива и подлеза с кръгово движение, да изградиш нови улици и близо 14 км велоалеи, да реновираш много обекти... Хората искат нещата да се случват. Промяната беше толкова видима, че нямаше как да не спечелим втори мандат.

- Кои са най-важните стъпки, с които трябва продължи възраждането на Русе?

- Всяка събота и неделя обикалям града и си записвам проблемите. Много често след това ме заболява главата, защото те са много и всички са важни. Не може да убедиш човек, че живее в най-европейския град, когато той се прибира вечер в калта и влиза с мръсни обувки у дома си. Луксът е в детайлите, а най-важните за Русе, са тротоарите, улиците и междублоковите пространства в кварталите. Минаха 10 г. от рехабилитацията на основната улична мрежа и по всички строителни норми се налага ремонт. В програмата ни този приоритет е основен, защото с по-добра среда около местата за живеене с детски и спортни площадки, игрища хората наистина ще почувстват промяната. Стремим се да не разграничаваме центъра от кварталите. За да има добра визия Русе, градът ни трябва да изглежда стабилно навсякъде.

- Какви условия предлага общината за бизнес на чуждестранните инвеститори? С какви темпове се развива русенската икономика, ще се оживи ли още повече Индустриалният парк?

- Категорично Русе си върна позициите на водещ индустриален град. Независимо от условията в страната той е добър за инвестиции и печалби. Вече не само шивашката индустиря е водеща, но и мебелното производство с над 10 000 заети работни места. Оформи се автомобилен клъстър с 4 работещи завода и се надявам, че ще има още. Преговаряме с няколко важни стратегически инвеститори. С високи темпове се развива Пристанищният комплекс. Търговските вериги продължават да търсят Русе. Външният инвеститор се влияе от стабилността в държавата, а общините са пряко зависими от нея. Затова още в началото на втория мандат си пожелах стабилност на държавното управление. Радвам се, че засега я има, независимо от ситуацията в Европа и тежката миграционна върна.

- За какво ще стигнат заложените 102 млн.лв. в тазгодишния бюджет при запазен размер на местните данъци и такси?

- Бюджетът не може да удовлетвори амбициозна инвестиционна програма с големи цели. Проучваме вариант за 8-10 млн.лв. заем чрез обществена поръчка. Освен за рехабилитация на уличната мрежа и тротоарите, в Русе няма голям закрит басейн. Искаме ФК "Дунав" да влезе в "А" група, а стадионът не отговаря на изискванията.

Стриктно спазваме принципа бюджетът да е реален, балансиран и разходите да са строго съобразени с приходите. Стремим се всяка година да намаляваме издръжката на администрацията и да не допускаме нецелесъобразни харчове. През 2016-а промените няма да са много видими. Трябва да разчетем краткосрочната финансова прогноза колко пари ще ни трябват за следващите няколко години и да осигурим нужните средства. Важно е да се използват гъвкаво всички финансови инструменти като кредитни линии и овърдрафт, при разумно спазена граница на премерения риск.

- Как разчитате приемането на бюджета с почти пълно мнозинство в Общинския съвет? Доколко представителите на различните политически сили приемат Русе като кауза?

- Когато един кмет спечели изборите с голямо мнозинство и преимущество в Общинския съвет, има два варианта. Единият е да управлява, без да се съобразява с другите или да обединява и да търси съгласие с всички, които искат да работят за града. Много важно е Русе да бъде най-голямата партия. ГЕРБ не издигна кандидатура за председател на местния парламент и показа, че търсим обединение на всички знаещи и можещи хора. Този Общински съвет е много по-единен около каузата да продължи програмата за възраждането на Русе. Сесиите минават бързо и стегнато, защото се работи по комисии и председателски съвети. Имаме прекрасни отношения с всички представени формации.

- Притеснява ли Ви, че част от готовите проекти ще стартират чак догодина?

- Започваме втория мандат с гарантирани близо 100 млн.евро за 5 трансгранични проекта и около 60 млн.лв. по ОП "Региони в растеж". Подали сме всички важни проекти, включително за рехабилитацията на кейовата стена, бул. "Липник", довършване на Доходното здание с музей на Дунава, ремонта на Художествената галерия и Пантеона на възрожденците. Надявам се да изградим и Център за екологичен контрол в еврорегиона Русе - Гюргево. Голямото ни преимущество е, че вече сме готови с проектите. Тази година ще ги печелим, ще организираме и стартираме тръжните процедури, а догодина ще строим. Програмният период е до 2020 г. и имаме шанса да се справим. Ако успеем, резултатите ще са още по-видими.

- Липсват ли Ви Бойка и Станди, които бяха прибрани при танцуващите мечки в Белица, защото в Русе няма зоопарк?

- Естествено, че ми липсват, и то не само на мен. Но нямаме право заради носталгия или каквито и да е чувства да не спазваме екологичното законодателство. Ако имаме зоопарк, той трябва да отговаря на всички стандарти и изисквания. Една от големите победи в предишния мандат беше, че успяхме да си върнем Лесопарк Липник и Западен парк Приста. Вече се изготвят подробните устройствени планове, след което започва проектиране, включително и на зоопарк, където Бойка и Станди наистина да се чувстват у дома си.

- Какви шансове дава утвърдената кандидатура на Русе като Европейски град на спорта' 2016?

- Тя е изключително голямо признание, най-вече за стратегията и визията ни да възродим и развиваме масовия спорт. На 19 февруари с официална церемония стартираме календара за Европейски град на спорта. Най-важното е, че ще инвестираме в масовия спорт по детски градини, училища, университета, работнически колективи и клубове на пенсионерите. Вече изпълняваме програмата "Дракончета" с изгражданите игрища и салони за децата. Реновираме нови детски площадки и спортни площадки, включително за фитнес на открито по квартали. Всяка евроинвестиция в спорта спестява 4 евра, изхарчени за здравеопазване.

- Русе като Дунавска или Музикална столица на България е по-добрата анотация във визитката на града?

- И двете са много важни. Русе е отдавна утвърдена Дунавска столица, но е важно да излъскаме блясъка на тази перла в короната на България. Всеобщо е признанието, че "малката Виена" наистина си връща старата слава. Не е достатъчно Русе да бъде музикална столица на България само с ежегодния фестивал "Мартенски музикални дни". Трябва да възродим старите традиции с атрактивни събития всяка седмица. Уникалният шанс е зала "Булстрад Арена", където гостуват световни звезди в спорта и шоубизнеса. Тя утвърждава Русе като регионален лидер в развлекателната индустрия.

- Как съвместявате работата като кмет и общински лидер на ГЕРБ?

- Ако липсва подкрепата на партийните структури, по-трудно ще се решават задачите. Един ангажимент в повече е добрият вариант да влияеш над партийните структури и чрез тях да популяризираш работата си. Те знаят, че за да е успешен, един кмет трябва да е надпартиен. Много важно е да сме лице в лице с хората и да докажем, че обединяваме надпартийно Русе за проблемите на града.

Нашият гост

Пламен Стоилов е втори мандат кмет на Русе от ПП ГЕРБ. Роден е на 4 април 1962 г. в Русе. Бивш областен управител на града /2009-2011/. Професионален контраразузнавач и офицер от Българската армия и МВР. Завършил е ВНВУ "Васил Левски" - Велико Търново, и Стопанска академия "Димитър А. Ценов" - Свищов. Женен, с една дъщеря.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари