Малката Виена танцува тъжен валс

10
Русе е град на отминало величие - архитектурно, културно, духовно, дали новият кмет ще промени това
Русе е град на отминало величие - архитектурно, културно, духовно, дали новият кмет ще промени това

Който е идвал в Русе, е чувал как русенци, освен че на кравето масло казват "бутер", а на автобусите - "трамваи", обичат да наричат града си Малката Виена. И всеки неизменно се възхищава на образците европейска архитектура, които тук са повече, отколкото в който и да било български град.

Напоследък обаче от израза "Малката Виена" взе да остава само първата част. Миналото величие - архитектурно, културно, духовно, всякакво - полека-лека излинява. Не без помощта и дейното участие на хора, които са избрани или назначени да управляват града, пише Нели Пигулева във вестник СЕГА.

Русе все по-рядко се появява в националните медии. Като изключим случая с извънмерното усърдие на градската управа да остърже "до златно" статуите на скулптора Любомир Далчев в стария център, защото "така са по-хубави", или някой пожар в завод "Дунарит", за Русе се споменава тъй рядко, че хората вече жалят за рубриката на БНР "Нивото на река Дунав в сантиметри". Други се чудят дали градът още го има.

Има го

За това се чу на последните местни избори - когато внезапно кандидатът на БСП Пенчо Милков постигна зашеметяващата разлика от над 30 процента с кандидатката на ГЕРБ Диана Иванова!

В социалните мрежи моментално се разнесоха гробовни гласове: "Позор!", "Русе отново почервеня" и още от сорта.

Какво всъщност се случи на изборите в Русе?

- Пакост или бонбони? - попита ГЕРБ в Русе.

- Бонбони! - отвърна с готовност ВМРО.

Това, разбира се, е метафора. Истината е, че властта, която ГЕРБ хвърли да се търкаля на улицата, след като лидерът Бойко Борисов неизвестно защо свали доверието от кметувалия два мандата Пламен Стоилов, си остана да се търкаля на улицата.

Отначало русенци решиха, че този път няма как най-после ВМРО да не заеме кметския кабинет. Единственото, което трябваше да направи, беше да поиска.

Е, не поиска. Първо от партията на Каракачанов излъчиха 6 номинации, повечето от които, меко казано, несериозни. Едната бе на депутата Искрен Веселинов, който на два пъти досега мереше политически мускули за това място и всеки път оставаше втори. Сега той дори не си направи труда да се престори, че се колебае. Накрая кандидатираха сегашния областен управител Галин Григоров. На него толкова му личеше, че не му се печели кметски пост, че тези, които го харесват като честен и добър човек, май го разбраха и не гласуваха за него, за да не му докарват дертове.

Другата т.нар. опозиция в Русе е до такава степен несъстоятелна и толкова да я няма на реалната политическа карта, че само предопредели шаренията в бъдещия общински съвет: 10 партии и коалиции. ГЕРБ и с БСП с по 15 души, останалите доовкусяват политическия "борш", който ще сърба Русе.

И срещу който ще плува новият кмет Пенчо Милков, избрал родния си град за приоритет пред Народното събрание.

Шамарът, който Русе удари на ГЕРБ, беше звучен и изразителен. Друг е въпросът защо този шамар изплющя. Честно казано, БСП не би могла и да сънува 30-процентната разлика. И най-голямата й грешка ще е, ако реши, че тъкмо тя е спечелила вота.

Спечели го мажоритарно Милков - защото вдъхваше симпатия, говореше разумно и не премина границата на добрия тон. Той се оказа на точното място в точното време.

И понеже русенци го познават слабо, с чиста съвест заложиха на него - за да гласуват срещу отдавна опротивялото им нахално управление на самозабравилите се ГЕРБ. Русенци дадоха на Милков неимоверно голям кредит на доверие. И много от тях дори не възлагат кой знае какви надежди – но за тях беше достатъчно да има за кого да дадат гласа си, без да ги е много срам; за да изкрещят отказа си да приемат статуквото "Аз съм прост и вие сте прости". И с това отново първи път в страната – като преди 32 години с първите граждански протести – те показаха, че ГЕРБ не е вечна и непоклатима. Впрочем, самият Бойко Борисов след загубата в Русе унизи публично тяхната кандидатка: "Ние имахме по-силен кандидат, ама не му достигаха 5-6 дни за уседналост", въздъхна премиерът. И директорката на Професионалната гимназия по облекло беше принудена да преглътне, че е била просто една нищо незначеща резерва.

Друг е въпросът до каква степен Пенчо Милков ще се поддаде на еуфорията, обзела местната партийна структура, и дали ще им озапти мераците отново да управляват - както те си знаят.

Защото в русенското БСП вече дрънчат шпори и саби, пробват се заместник - кметски доспехи, разчертават се карти на "местността" с дирекции, отдели и служби. Очевидно активистите смятат, че постовете им се полагат. Забравили са как точно преди четири години БСП се спазари с ГЕРБ и при пълно гербево мнозинство в ОбС внезапно негов председател стана БСП активистът Христо Белоев. Тогава от БСП не се чу нито възражение, нито колебание - и се възцари пълен комфорт за ГЕРБ и за кмета Пламен Стоилов. Социалистите са забравили как опозиционността им в ОбС се изчерпваше с няколко беззъби реплики.

Сега обаче дрехите им отскачат и копчетата им. Техният другар е спечелил изборите, значи - те са спечелили. Ако техният другар беше изгубил, загубата щеше да си бъде негова...

Всичко това едва ли би имало кой знае какво значение, ако Пенчо Милков поемаше управлението на един устроен, подреден и цивилизован град. Но мините под краката му вече гърмят. Засега той все още споделя новото си битие в социалните мрежи - оттам става ясно, че работи вечер до девет и половина.

Нищо чудно - има да разгребва Авгиеви обори, от които, ако се размине само със световъртеж и кални обувки, би могъл да се радва. Първи свариха да си уредят среща с него от футболния клуб "Дунав". Нормално, спортисти са, бързи са. Не е нормално друго - че няколко дни преди това, преди балотажа, футболистите бяха написали челобитна до бащицата Бойко Борисов, в която го умоляваха да им отпусне парици да спасят отбора.

Но ако това, че футболната чест на Русе е на косъм, тревожи ограничен брой русчуклии, далеч повече гневни реакции предизвика публикация в русенския вестник "Утро" за опасността една русенска емблема - международният фестивал "Мартенски музикални дни", да тръгне към своята маргинализация и това да започне още от март догодина. Оказа се, че доскорошната управа (която с малки изключения не стъпва на концерти) е решила "да обнови" фестивала, като отхвърли готовата вече програма на селекционера Ива Чавдарова, артистичния консултант - виртуозния цигулар Светлин Русев и композитора и диригент Емил Табаков. Световноизвестни светила като Юрий Башмет, Минчо Минчев, Елена Башкирова са задраскани от пазен в тайна "програмен съвет", който на свой ред за 4 от фестивалните вечери предвижда …прожекция на "музикални филми"!

Със сигурност драмата с "Мартенски музикални дни" няма как да остане извън вниманието на новия кмет. Но към нея веднага се прибавя катастрофалното състояние на Художествената галерия – там напуканите стени свободно пропускат двулевова монета, а при всеки дъжд изкуствоведи и художници редят в залите кофи и корита, за да спасяват картини и икони. 

Ще валят проблемите със замърсяването на въздуха – чувствителна за русенци тема, с осветлението на града, което извън центъра и един-два основни булеварда отсъства или мъжди призрачно, с градския транспорт, който в малката Виена спира малко след девет вечерта. Неизменно ще дойде ред на сградата-паметник на културата, строена за първото родно застрахователно дружество "България", която от 90-те години има предписание от НИНКН да получи временен покрив (предишна управа свали и изнесе нанякъде керемидите и сега вътре растат тополи, брези и друга флора).

Може би ще се стигне и до сградата на Русенската опера, която преди десетина години Бойко Борисов и свитата му честваха след ремонт - тогава 9 ножици не стигнаха да се реже лентата. Работниците си бяха оставили ръцете в набръчкани тапети, нескопосно боядисване и пр. Но по-страшно е състоянието на самата сцена, където рисковете от срутване, запалване, късо съединение са ежедневни. Ще се стигне и до друга трагична архитектурна перла - Клуба на дейците на културата, за който не стигна един мандат да се получи разрешение от НИНКН за реставрация. А може в някакъв момент да удари часът и за ревизия на общинската фондация "Русе - град на свободния дух", която представяше годишни отчети с впечатляващи снимки и описания, но без конкретика за събраните и изхарчените суми.   

Ще дойде ред да се обсъди и какво да се прави с мегаломанската спортна зала,  отваряща врати един-два пъти годишно; с продадения терен на един от бележитите русенски химически заводи (помните ли дунапрените на "Петър Караминчев"?!) - днес превърнат в гъста гора от див орех и змиярник кажи-речи в центъра на града...

Това са само част от проблемите, с които предстои да се сблъска челно новият русенски кмет. Той вече е започнал да отваря една по една вратите на голямата къща, която управлява от седмица. Вероятно вече си е дал сметка, че лесното е било преди това.

Дали и как ще изгази из минното поле? И дали ще успее да направи така, че младите русенци да не бягат - и да го правят не защото самолетните билети ще поскъпнат, а защото тук ще се чувстват добре?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 4
  30
  Orthodox
  "Не съм чувал автобусите Русе да се наричат трамваи, но щом казвате!" (коментар 4) "Автобусите се наричали трамваи!!! Авторът на статията дали знае за какво пише? Нели Пигулева, статията Ви е посредствена и ненужна." (коментар 6) "Чувал съм изрази "рейса идва" или "чакам рейса" , но за трамвай не се сещам." (коментар 7) Уважаеми Adolf, Иванов (предполагам, че ИваВов е грешка) и Грую, има голяма вероятност да сте млади хора и до Вас да не е достигнал историческият факт, че доста дълго време и доста масово русенци са наричали градските автобуси "трамваи". Това е започнало още от царска България и достига до 60-те, даже и 70-те години на миналия век. Роден съм в 1961 и ясно помня от детските си години колко често хората около мен се готвеха да се "качат на трамвая". Предисторията е, че преди 1944 е имало някакви планове или очаквания за пускане на трамваи в града, както е станало в София около 1900 година, но това в Русе не се осъществило. Затова името "трамваи" се прехвърлило върху появилите се през 1930-те автобуси - и така десетилетия. Разбира се, това название се е ползвало основно от пришълците от селските райони и от по-ниско образованите кореняци русенци, но нали тъкмо те са били една немалка част от населението. И точно затова странното езиково явление е било доста масово и продължително - докато старото поколение постепенно "слезе от сцената", а новото повиши езиковата си култура.
 • 9
  29
  Мнение
  Годпожо Пигулева, вие наясно ли сте как се управлява многохиляден град? Когато правите списъка за пазаруване нали слагате нещата от първа необходимост и след това глезотиите според бюджета си! Е, така следва да се управлява и града. Приоритети, или вие не сте запозната с тази дума. Лесно се хока, трудно се работи, о да забравям, че за вас журналистите хокането е “работата”, която вършите. Хайде малко по-обективно да гледате или общата ви култура не стига до там. Е да, за това има експерти, чиято култура и познания не са по вашия калибър. Да не останат в България да работят само хокащите, е тогава ще я закъсате. Като гледам още малко остава.
 • 4
  28
  ххх
  Русенци ако знаят колко пари от общинския бюджет отиват за мартенските музикални дни ще направят революция!!!
 • -2
  27
  Гюргевец
  И за какво й е на Румъния един изпусталял 50 хил. град!?
 • 5
  26
  Nikolas
  Русе може спокойно да се присъедини към Румъния - абсолютно никой в България няма да забележи :)
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Като се сетя колко светло пиво съм изпил, започвам да се чудя дали не трябва да се обръщат към мен с "Ваша Светлост".

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари