Пламен Димитров: Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната посока

0
КНСБ ще подкрепи правителството за увеличение на минималната заплата със 153 лева
КНСБ ще подкрепи правителството за увеличение на минималната заплата със 153 лева Снимка: БГНЕС / Архив

КНСБ ще подкрепи правителството за увеличение на минималната заплата със 153 лева

Увеличението на минималната работна заплата е стъпка напред в правилната посока, каза във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той уточни, че КНСБ ще подкрепи правителството за увеличение на минималната заплата със 153 лева. Димитров подчерта, трябва да бъде доработен текстът, който да предполага колективно договаряне над това число по браншове и по икономически дейности. Това е прагът – 50 процента от средната заплата и нагоре вече е договарянето, отбеляза той. Според него така се е постигнала по-високата стартова заплата при учителите, а при миньорите е 40 процента от действащата минимална заплата.

Президентът на КНСБ посочи, че в момента се обсъжда как да продължат протестните действия на миньорите и енергетиците. Той прогнозира, че процесът за организиране на ефективна стачка ще трае поне месец. По процедура трябва да се съберат подписи, които да са поне 50 плюс един от състава на работещите в мината и да се определят конкретни искания, които според закона трябва да бъдат отправени към ръководството на мината. Следват процедурни срокове за преговори с ръководството и принципала, записани в колективния трудов договор. После идва задължителна процедура на арбритаж и помирение, и ако и там няма съгласие, едва тогава може да се стигне до ефективна стачка, каза Димитров и допълни, че това е проблемно, защото исканията на хората не са към ръководството на мината, а към ръководството на държавата.

„Ефективната стачка е много силен механизъм за натиск, но исканията трябва да бъдат други, което в един момент малко разколебава хората как да действаме в момента, когато искаме едно, а трябва да запишем в исканията друго, за да сме законосъобразни“, подчерта Пламен Димитров.

По думите му подобна ефективна стачка на миньорите и енергетиците „боли“, когато трябва ток, а ток най-вече трябва през зимата, когато натоварването е 6-7 хиляди мегавата и когато спре тока, тогава някой ще ги чуе, каза синдикалистът. Той припомни, че предишната ефективна стачка на работещите в Мини“Марица -Изток“ е била през 2012 година, през януари, при минус 15 градуса и е била успешна.

Според него има редица фактори, които обуславят предположението, че блокадите на магистрала „Тракия“ и около Гурково ще бъдат свалени, но с анонс за започване на подписка за ефективни стачни действия, които ще съвпаднат със зимния период. Президентът на КНСБ подчерта, че призивите за протест в София на 12 октомври не са на миньорите и на енергетиците и не са организирани от тях.

Във Велико Търново Пламен Димитров участва в синдикално събрание на регионалната структура на КНСБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари