КНСБ: Искаме 1400 лева минимална заплата

5
Синдикатите смятат, че важен двигател на ръста на БВП е потреблението
Синдикатите смятат, че важен двигател на ръста на БВП е потреблението Снимка: КНСБ

Синдикатите смятат, че важен двигател на ръста на БВП е потреблението

Искаме през 2026 година да направим така, че в максимална степен да се приближим до това да няма работещи бедни. Искаме 1400 лв минимална работна заплата, която да е достатъчна за издържане. Искаме да видим ръст на минималната работна заплата, спазвайки съотношението тя да е не по-малко от 50% от средната.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на разговор с кандидат-депутати от ГЕРБ.

2800 лева средна работна заплата до 2026 г., а заплатата за издръжка ще бъде 1700 лева, така че при минимална 1400 лв. ще се приближим доста до тези числа, но, естествено, няма да ни стигнат.

КНСБ смятат, че важен двигател на ръста на БВП е потреблението: „Както виждаме, това е публичното потребление, но и на домакинствата и фирмите.“

„В условията на война, на кризи, ние имаме сериозни предизвикателства. Ние искаме доходите на хората да покрият поне инфлацията – това си поставяме за цел. Не искаме да ходим на втори избори през февруари или март, и ще направим всичко възможно това да не се случи“, допълни още Димитров.

„Отбелязвам, че качествени дискусии между партиите в последните 1-2 години няма. Отдавам го на деградация на политическия живот“, смята Томислав Дончев.

„Много се притеснявам, че има такава особеност на общественото мнение – хората приемат случващото се в Украйна като риалити формат. Икономическите последици от това няма да изчезнат за година или две, още повече, че прогнозата ми е, че или войната ще приключи бързо с много големи неприятни ефекти, или ще продължи дълго.“, каза той.

„Комплексът от кризи тук не е вносен – има силен домашен елемент. Ефектът от някои кризи, особено по отношение на инфлацията, са резултат от политиката на определени партии“, допълни Дончев.

Според него, ако се нормализират цените на електроенергията и енергийните ресурси, това би имало ефект по отношение на редуцирането на инфлацията, като цел е инфлацията да стигне стойностите в Еврозоната.

По какъв начин тече курсът към бюджетна консолидация е важен диалог, смята той. Според ГЕРБ увеличаването на данъците към момента е неприемливо.

„Ние не приемаме, че нормалният курс на България, дори и с малко, задлъжнява. 2022 и 2023 г. трябваше да бъдат много специални години с бум на публичното финансиране“, допълни още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    Да го подържиш
    Къща бре синдикален търтей, марш на работа в Белене!
  • -3
    10
    Да бе да
    Иди на хуй!
  • 4
    9
    Иван енчев
    Що при Буци и Киро гела не ги искахте бе мишоци
  • 8
    8
    Анонименн
    Подлогата кротуваше и папкаше лесни пари сега се прави на много загрижен защото няма на него
  • 7
    7
    Еофорчо
    Имитация на дейност!!!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари