Пламен Данаилов: "Лукойл" може да заведе дела срещу България заради "Росенец"

2
Ако рафинерията е била хваната в две нарушения, концесията е могло да бъде прекратена отдавна без последствия, коментира той
Ако рафинерията е била хваната в две нарушения, концесията е могло да бъде прекратена отдавна без последствия, коментира той Видео: NOVA

Ако рафинерията е била хваната в две нарушения, концесията е могло да бъде прекратена отдавна без последствия, коментира той

Имат ли депутатите представа каква част от пристанището е на рафинерията и каква на държавата? Подозирам, че голяма част от него е собственост на рафинерията. Знаят ли депутатите какви са ангажиментите на концесионера? Ще има ли юридически последици и можем ли да очакваме съдебни дела. Според мен да. Ако рафинерията е била хваната в две нарушения, концесията е могло да бъде прекратена отдавна без последствия.

Това каза за "Офанзива" по NOVA Пламен Данаилов, бивш зам.-министър на енергетиката от "Има такъв народ".

"През 2022 г. България се превърна в най-големия износител на преработени продукти от петрол за Украйна. Обосновани са съмненията, че това е гориво за украинските бойни машини. България се е възползвала доста от войната, над 1000 пъти е увеличен износът на преработени продукти през миналата година", коментира той.

По думите му за концесията на "Росенец" вече е взето решение, но има неясноти, които трябва да бъдат осветлени. "Трябва да се види какво ще се случи оттук нататък, да не се появи нов концесионер, свързан с ДПС, защото прекратяването на концесията е изцяло тяхна инициатива. В 48-ия парламент ГЕРБ не ги подкрепи, но сега го направи. До 30 септември "Лукойл" има право да подаде коригираща данъчна декларация, а ако го направи, държавата ще трябва да ѝ върне 180 млрд. лева, които са внесени като данъци", посочи Данаилов.

Според него дерогацията на руски петрол не бива да бъде прекратявана. "Ако внасяме гориво, то ще бъде по-скъпо, гражданите ще плащаме по-скъпо гориво", обясни той. И уточни, че АЕЦ "Белене" е бил лесно реализируем проект, но тъй като вече не е, продажбата на реакторите е добро решение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари