Любомир Каримански: Как така НАП и МФ не могат да съберат данъците от "Лукойл"?

0
Той е песимист за това, че рафинерията ще плати сега данък
Той е песимист за това, че рафинерията ще плати сега данък Видео: NOVA

Той е песимист за това, че рафинерията ще плати сега данък

„Министерството на финансите и НАП не могат да си съберат данъците от „Лукойл” – как така. Ако всеки един от нас като гражданин на тази държава дали така ще постъпят тези институции”, запита икономистът и бивш депутат от ИТН Любомир Каримански в предаването „Денят на живо” по NOVA.

Той е песимист за това, че рафинерията ще плати сега данък. „Защо „Лукойл” последните 10 г. не е внасял данък в хазната. Явно шефът на НАП и негов екип трябва да провери кой екип може да проверят т.нар. „трансферни цени” и къде се случват те. НАП има такива правомощия, както и останалите служби”, препоръча той и каза, че финансовият министър трябва да понесе отговорност.

Според мен умишлено се търси смяна на собственика на „Лукойл” – търси се чрез публичен шум”, каза Каримански.

Относно таксата по тръбата на „Булгартрансгаз”, той припомни, че всеки газ, който влезе в Турция, става собственост на държавата им и запита как ще се проследи кой газ, преминал през българската територия на тръбопровода е от „Газпром”.

„Гоним инвеститори, които са направили заводи в България – преработвателите на слънчоглед отиват да правят завод в Румъния”. „Защо ги гоним? Нека събираме от техните данъци. Икономиката на България започва да отслабва така, както отслабва икономиката в Западна Европа. Инфлацията ни не спада с такъв темп, какъвто има в Западна Европа, напротив, разликата седи над 2%”, каза Каримански.

По думите му имаме структурен проблем в икономиката, както имаме структурен проблем в бюджета. „Ще връщаме парите, ако не изпълним условията по Плана за възстановяване и устойчивост”, категоричен е икономистът. „Сега не можем да усвоим 4-5 млрд. за капиталови разходи, в последните 2 г. ще усвояваме и ще абсорбираме с нашата икономика по 11-12 млрд.”, каза той и допълни, че е необходимо да имаме доверие и иновации.

Относно влизането на България в еврозоната, той каза, че може да не е загубена кауза, ако догоним европейския стандарт. „Конвергентният доклад на ЕЦБ е много важен – до колко догоним средния стандарт на европейците. Години наред не инвестираме в икономиката и в развитието на човешкия капитал. Решението изисква да имаш визия как да управляваш държавата, нашите управленци нямат стратегия, нито едно министерство няма синтезирана стратегия”, допълни Любомир Каримански.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Любопитен
    Любчо,Любчо,какво стана с надеждата ти за бляскава кариера??
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари