Петролният картел "ОПЕК +" съкращава производството с 2 милиона барела на ден

0
Това споразумение представлява най-голямото намаление на добивите на петрол от началото на 2020 година
Това споразумение представлява най-голямото намаление на добивите на петрол от началото на 2020 година Снимка: Ройтерс

Това споразумение представлява най-голямото намаление на добивите на петрол от началото на 2020 година

Петролният картел "ОПЕК +" се споразумя за съкращаване на съвместното производство с 2 млн. барела на ден, като решението ще влезе в сила от ноември, съобщават Ройтерс, "Уолстрийт джърнъл" и "Файненшъл таймс", цитирайки източници от заседанието във Виена на енергийните министри на ОПЕК и на техните съюзници, начело с Русия, предадоха от БНР.

Това споразумения представлява най-голямото намаление на добивите на петрол от началото на 2020 година, когато стартира глобалната коронавирусна пандемия.

Преди началото на днешната среща Съвместният министерски мониторингов комитет (JMMC) на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се съгласи да препоръча намаляване на добива с 2 милиона барела на ден.

Според делегати от срещата обаче намалението от 2 милиона барела на ден ще бъде изчислено от досегашните договорени базови нива, а не от текущите добивни нива в рамките на "ОПЕК +", които вече са под заложените от картела квоти.

Намаляването от страна на "ОПЕК +" вероятно ще пренасочи участниците на пазара към въпроса за ограниченото предлагане на суров петрол и далеч от досегашните опасения за слабо търсене с оглед на надвисналата рецесия, което би поставило по-стабилна ценова основна на петрола Брент около 90 долара за барел, смятат анализатори.

Следващото заседание на "ОПЕК +" ще се проведе през декември, след като досега срещите се провеждаха всеки месец.

Петролът поскъпва с близо 2% след решението за агресивно намаляване на добивите в рамките на "ОПЕК +" с 2 млн. барела на ден.

Декемврийските фюърси на петрол Брент поскъпват с 1,8% към 93,50 долара а барел, а ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол WTI - с 1,7% към 88,00 долара за барел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари