Цените на петрола се задържаха до двумесечен връх

0
През тази година цените са нараснали с около 50%
През тази година цените са нараснали с около 50% Снимка: Getty Images

През тази година цените са нараснали с около 50%

Цените на петрола се понижиха в петък, но се задържаха близо до двумесечен връх, като цената на петрола сорт Брент бе на път да отбележи най-големия си седмичен скок от месец и половина насам, подкрепена от перспективата за забрана на руския петрол в ЕС и предстоящия летен сезон в САЩ, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на петрола сорт Брент за юли се понижиха с 21 цента, или 0,2%, до 117,19 долара за барел в 0642 GMT, след като по-рано през сесията се повишиха до 118,17 долара. Бенчмаркът все още е на път да нарасне с около 4% през тази седмица.

Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижиха с 24 цента, или 0,2%, до 113,85 долара за барел. WTI е на път да постигне седмичен ръст от около 0,5%.

"Опасенията за предлагането определено са във фокуса на вниманието, тъй като (американският) продуктов пазар се затегна значително, докато Европейският съюз все още обмисля забрана за износ на руски суров петрол", каза Мадхави Мехта, анализатор на стокови изследвания в Kotak Securities.

"Американският пазар ще остане във фокуса на вниманието в краткосрочен план, тъй като сме близо до началото на летния шофьорски сезон. На фокус ще бъде и ситуацията с вирусите в Китай и дали ще се предприемат още мерки в подкрепа на икономиката", добави тя.

И двата бенчмаркови договора за суров петрол бяха на път да завършат седмицата с повишение, тъй като Европейската комисия продължи да търси единодушната подкрепа на всички 27 държави-членки на ЕС за предложените от нея нови санкции срещу Русия, като Унгария представляваше пречка.

Високопоставен унгарски съветник заяви, че страната се нуждае от три и половина до четири години, за да се откаже от руския суров петрол и да направи огромни инвестиции, за да адаптира икономиката си. Унгария не би могла да подкрепи предложеното от ЕС петролно ембарго, докато не се постигне споразумение по всички въпроси, каза съветникът.

"Комбинацията от действителната загуба на доставки и нарастващия отказ да се приемат доставки от Русия ще доведе до значително повишаване на цените на тези стоки (петрол и газ)", заяви Клифърд Бенет, главен икономист в ACY Securities.

Досега през тази година цените са нараснали с около 50%.

ОПЕК+ ще се придържа към миналогодишното споразумение за добив на петрол на срещата си на 2 юни и ще повиши целите за добив през юли с 432 000 барела на ден, съобщиха шест източника от ОПЕК+ пред Ройтерс. По този начин членовете на ОПЕК+ ще отхвърлят призивите на Запада за по-бързо увеличение, за да се намалят растящите цени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари