Петимата най-богати хора в света удвоиха богатството си

1
На този фон близо пет милиарда души са станали по-бедни
На този фон близо пет милиарда души са станали по-бедни

На този фон близо пет милиарда души са станали по-бедни

Петимата най-богати хора в света са удвоили общото си богатството от 405 милиарда долара до 869 милиарда долара от 2020 г. насам. Тяхното богатство е растяло с 14 милиона долара на час. На този фон близо пет милиарда души са станали по-бедни. Това разкрива най-новият доклад на "Оксфам" (Oxfam) - неправителствената организация за борба с бедността, посветен на нарастващите неравенства в световен мащаб.

Ако настоящите тенденции се запазят, то в рамките на едно десетилетие светът ще бъде свидетел на първия си трилионер (притежаващ състояние от или над 1000 милиарда долара), пише още в доклада. По отношение на бедността обаче - тя няма да бъде изкоренена още 229 години.

Докато милиардери от цял свят обсъждат геополитически и икономически предизвикателства на започналия вчера в Давос Световен икономически форум, докладът на "Оксфам" се спира на мащабните неравенства между най-богатите и най-бедните слоеве от населението.

Седем от десетте най-големи корпорации в света имат милиардер като изпълнителен директор или основен акционер. Тези корпорации имат обща оценка от 10,2 трилиона долара – сума, която надскача общия брутен вътрешен продукт в рамките на година на всички страни от Африка и Латинска Америка, пише още в доклада.

"Свидетели сме на началото на едно десетилетие на разделение, тъй като милиарди хора поемат икономическите удари от пандемията, инфлацията и войната, докато богатството на милиардерите процъфтява. Корпорациите доставят повече приходи за тях за сметка на всички останали", заяви Амитаб Бехар, временно заемащ поста на изпълнителен директор на "Оксфам".

Силният скок на изключителното богатство през последните три години се затвърди, докато глобалната бедност остава затънала на нивата си отпреди пандемията. Милиардерите сега са с 3,3 трилиона долара по-богати в сравнение с 2020 г. Богатството им е нараснало три пъти по-бързо от темпа на инфлация, отчита "Оксфам".

Според организацията "въпреки че представляват едва 21 процента от световното население, богатите страни от Глобалния север притежават 69 процента от световното богатство и са дом на 74 процента от милиардерите по света.

Притежаването на акции облагодетелства предимно най-богатите. Най-богатият 1 процент от хората притежава 43 процента от всички глобални финансови активи. Те държат 48 процента от финансовото богатство в Близкия изток, 50 процента в Азия и 47 процента в Европа.

Големите корпорации са се насочили към рекордни печалби през 2023 г. Най-големите 148 корпорации в света заедно са имали 1,8 трилиона долара общи нетни печалби през първите пет месеца на 2023 г., което е представлявало скок с 52 процента спрямо средните им нетни печалби през периода 2018 - 2021 г.

Докладът установява още и че за всеки 100 печалба, реализирана от големите корпорации между юли 2022 г. и юни 2023 г., 82 долара са били изплатени на големите акционери.

"Монополите вредят на иновациите и смазват работниците и по-малките предприятия", казва още Бехар.

Френската корпорация за луксозни стоки "Луи Вюитон Моет Хенеси" - Ел Ве Ем Аш (LVMH), ръководена от Бернар Арно - вторият най-богат човек в света, беше глобена от антитръстовия орган на Франция. Правителството на САЩ пък съди "Амазон" (Amazon), компанията на американския милиардер Джеф Безос, за това, че използва своята "монополна власт", за да задуши конкуренцията. Състоянието на Безос от 167,4 милиарда долара се е увеличило с 32,7 милиарда долара от началото на десетилетието.

Докладът на "Оксфам" също показва как "войната срещу данъчното облагане" на корпорациите е довела до спад на ефективната ставка на корпоративния данък с приблизително една трета през последните десетилетия. Корпорациите безмилостно са приватизирали публичния сектор.

"Публичната власт може да овладее избягалата корпоративна власт и неравенството – оформяйки пазара да бъде по-справедлив и свободен от контрола на милиардерите. Правителствата трябва да се намесят, за да разбият монополите, да дадат права на работниците, да обложат с данъци тези масивни корпоративни печалби и най-важното - да инвестират в една нова ера на обществени стоки и услуги", заявява Бехар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    фена на Путлерчо
    Докато кумунясите си мислят, че "богатите" трябва да им дават на готово така ще е! Както казваше тъпия овчар бай Тошу "КумунузЪма е едно недоносче!"
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари