Петър Витанов: Най-големият проблем ще е санкционирането на бедните

0
Ако разширим емисиите и за транспорт, трябва да сме сигурни, че имаме компенсации, заяви евродепутатът
Ако разширим емисиите и за транспорт, трябва да сме сигурни, че имаме компенсации, заяви евродепутатът

Ако разширим емисиите за транспорт, трябва да сме сигурни, че имаме компенсации, заяви евродепутатът

Българският евродепутат Петър Витанов даде интервю за авторитетното брюкселско издание ЕURАСТIV.

Това съобщиха от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Европейската комисия предложи широкообхватно законодателство, насочено към намаляване на емисиите от автомобилния транспорт в целия ЕС. Но част от предложенията крият риск от задълбочаване на неравенството, ако не бъдат приложени правилно“, казва Витанов, който е ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП, както и координатор в Комисията по транспорт и туризъм.

Ако искаме да бъдат изпълнени амбициозните цели за постигане на стандартите за емисии на СО2 за леки и лекотоварни автомобили, трябва да сме сигурни, че инфраструктурата за алтернативни горива също е налице“, коментира социалистът.

Петър Витанов очертава и проблемите пред бъдещата трансформация.

„Ако искаме да не изоставаме от Съединените щати и Китай в индустрията и високите технологии, трябва да стимулираме електрическите превозни средства с нулеви емисии. От гледна точка на достъпността, всички големи производители се насочват към производство на автомобили с нулеви емисии. Според експертите пазарът се променя и до 2026 г. цената на електрическата кола ще се изравни с цената на обикновен автомобил“, казва още Витанов.

Според българския евродепутат колкото по-бързо се създаде този пазар, толкова по-бързо той ще стане достъпен и за всички европейци.

По повод предложението на Комисията за разширяване на системата за търговия с емисии с включване на автомобилния транспортПетър Витанов коментира: „Най-големият проблем е санкционирането на бедните. Трябва да се уверим, че има достатъчно компенсации за уязвимите хора. Ако разширим емисиите и за транспорт, трябва да сме сигурни, че имаме компенсации. Защото това разширяване ще доведе до по-високи цени на горивата, което ще повиши цените за транспортиране на всички стоки и това ще е голям проблем“.

Витанов подчерта, че предстои и сериозен дебат по въпроса как ще се финансира социално-климатичният фонд, като вероятно по тази тема ще сблъскат позиции богатите и по-бедните държави в ЕС.

А по повод критиките на индустрията, че е несправедливо да се прилагат „зелени данъци“, докато не е налична чиста технология, Витанов коментира: „Не трябва да наказваме бизнеса, ако няма друго решение“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари