Петър Кърджилов: Ядрената енергия не е зелена и никога няма да бъде

0
На първо място, защото радиоактивните отпадъци, генерирани по време на работата на АЕЦ, остават във вечността
На първо място, защото радиоактивните отпадъци, генерирани по време на работата на АЕЦ, остават във вечността

На първо място, защото радиоактивните отпадъци, генерирани по време на работата на АЕЦ, остават във вечността

Петър Кърджилов е доктор по обществени комуникации и информационни науки на Софийския университет, експерт по комуникация при рискове и кризи. Член е на международната НПО за прозрачност в ядрената енергетика Nuclear Transparency Watch, на виртуалния институт с нестопанска цел Nuclear Consulting Group и на Съюза на учените в България. Страна е по няколко дела с адв. Александър Кашъмов (про боно), заедно с инж. Петър Пенчев и самостоятелно, свързани с искания за достъп до информация от АЕЦ „Козлодуй” и Агенцията за ядрено регулиране. В момента чака решение на АССГ във връзка с отказ на бившия енергиен министър Теменужка Петкова според ЗДОИ да предостави доклада си относно използване доставената техника за АЕЦ „Белене” в Блок 7 на АЕЦ „Козлодуй”.

Вижте какво сподели той за OFFNews 

Думата „никога” не е преувеличена, а е съвсем реална и изцяло научно подкована според законите на физиката, химията, механиката, медицината и икономиката. Затова - за благото и живота на обществата - е изключително важно да бъде опровергана широката пропагандата у нас, в Европа и света, че ядрената енергия е зелена енергия, че тя трябва да бъде водеща при прехода към нисковъглеродна енергетика и икономика, за да се спасим от бедствията при промените в климата на Земята. Пропагандата на ядрената индустрия и лобистите ѝ създава риск в няколко страни да бъде извършена подмяна на прехода към нисковъглеродна енергетика с тотално противоречащата на местното и глобалното устойчиво развитие ядрена енергетика. В положението на България решение за строеж на нова ядрена мощност, била тя на площадката на АЕЦ „Козлодуй”, или - при най-голямата възможна политическа глупост – на сеизмично активната площадка до Белене, ще запуши развитието на енергетиката ни към възобновяеми източници, които сега имат пазарен дял от около 22%.

На форума „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България”, организиран от Green Transition, зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс препоръча България да приеме политика за изграждане на много повече възобновяеми енергийни източници и каза: „Ядрената енергия не е зелена, но е с нулеви въглеродни емисии.” За първото е прав, но за второто не. Защо?

1. Ядрената енергия не е зелена и никога няма да бъде такава - на първо място, защото радиоактивните отпадъци, генерирани по време на работата на АЕЦ, остават във вечността. Радиоактивността например на изотопите плутоний-239 е 24 110 години, йод-129 – около 16 милиона г., уран-235 – 700 милиона г., уран-238 – 4,5 милиарда г. Единственото съществуващо в света решение засега е тези радиоактивни отпадъци да се съхраняват в геоложко хранилище. Това значи, че множество поколения в бъдещето от всички държави с АЕЦ трябва да отделят енергия, пари и човешки ресурс за поддържане и наблюдаване на такива хранилища. Единственото в света геоложко хранилище, построено, но все още нефункциониращо, е във Финландия, струва 3,5 милиарда евро и е със срок на експлоатация до 2120 г.

2. Фундаментални за зелената идея и зелената политика се не само изключителните приоритети за опазване на човешкия живот и здраве, и природата, но и свободата, независимостта и благосъстоянието на всички хора. Създаването и поддържането на големи като мощност, негъвкави (реакторите не позволяват изключване и намаляване на мощността) и постоянни във времето (около 70 години нонстоп опериращи) базови мощности е точно обратното на зелената идея за икономика и енергетика, основани на свобода, независимост и благосъстояние за всички. Проядрената политика, в комбинация с рестриктивните административни процедури за изграждане на ВЕИ на нива домакинства и общини, води до енергийно робовладелство и плащане от всички на много по-висока цена за ток, отколкото в пъти по-ниската при ВЕИ. Франс Тимерманс също потвърди на форума, че атомните централи излизат много по-скъпо от ВЕИ, а и отнемат много повече време, докато започнат работа. Отделно е налице зависимостта на България от вноса на ядреното гориво.

3. Ядрената енергия не е зелена, защото далеч не е с нулеви въглеродни емисии. Производството на ядрена енергия е обвързано с множество сложни и енергоемки индустриални процеси, разпределени в три основни фази: начална, междинна и крайна. Началната фаза включва изкопаването и обогатяването на урана. Междинната включва постояването на АЕЦ и нейното опериране, поддръжка и ремонти. Крайната фаза има най-голяма тежест и, най-общо, включва всички процеси, свързани с: извеждане от експлоатация и демонтиране; почистване на площадката на централата; обработване, остъкляване и опаковане в стоманобетонни контейнери, погребване (включително строеж на геоложко хранилище като това във Финландия за отработеното гориво) и грижливо съхраняване във времето (при отработеното гориво това са стотици хиляди години) на всички видове радиоактивни отпадъци; възстановяване на териториите на урановите мини след изчерпване на залежите. Всички тези процеси са свързани с продължителна работа на тежка промишленост, тежка строителна техника, транспорт и др., които към днешна дата все още са свързани предимно с ползване на изкопаеми горива и въглеродни емисии.

Изброените факти за ядрената енергия стъпват на здравата наука и са неопровержими.

Затова всяко решение в полза на развитие на ядрената енергетика не само ограбва ресурса на националните общества, не само ги прави още по-зависими, не само поставя в риск живота и здравето на тях и техните съседи и не само спъва настоящия преход към реално нисковъглеродна енергетика чрез ВЕИ. Всяко решение за развитие на ядрена енергетика, предвид наличните днес алтернативи, например все по-добрите технологии за съхраняване на енергия от ВЕИ, представлява и предателство към бъдещите поколения, които ще трябва да плащат по още веднъж за ползваната от нас енергия от АЕЦ, за да поддържат безопасни нашите радиоактивни отпадъци.

В момента НПО от Европейския съюз и други страни се обединяват под мотото „Не ядренизирайте климата!” (dont-nuke-the-climate.org), за да заявят на Конференцията за климата СОР26 в Глазгоу на 31 октомври общата позиция на гражданското общество срещу подмяната в енергийния преход. От България позицията подкрепя Фондация за околна среда и земеделие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари