Петър Чобанов: Топката е повече в бизнеса, отколкото в служителите

0
Мениджърите са тези, които позволяват ниска ефективност на работниците си
Мениджърите са тези, които позволяват ниска ефективност на работниците си Видео: Канал 3

Основните проблеми в българската икономика са два – единият засяга ефективността на труда, а другият – липсата на инвестиции.

Това коментира в новото предаване „Икономика и бизнес” на Канал 3 бившият финансов министър Петър Чобанов. Според него държавата може да прехвърли част от публичните услуги към частния сектор като част от административната реформа.

Необходим е функционален анализ, който да покаже докъде се разпростира държавата, за кои сектори и какви публични услуги отговаря и оттам нататък реформата трябва да се прави не според броя на хората, а каква администрация искаме”, коментира Чобанов.

По думите му в частния сектор също има неефективни процеси, които трябва да бъдат изчистени.

Бизнесът постепенно трябва да се ориентира, че трудът струва повече пари, но в същото време трябва да се търси по-голяма ефективност в производството - роботизиране и електронизиране на процесите, т.е. да се повиши като цяло ефективността в икономиката. И това не се отнася само за  държавния сектор, за който обикновено казваме, че парите се пилеят и нямаме достатъчно ефективност. В частния сектор има доста тесни места, които трябва да се адресират и да се възприеме от самия бизнес една нова парадигма за отношението към труда – да се цени повече този труд, а работодателите да се стремят да инвестират в квалификацията на служителите си”, добави бившият финансов министър.

Чобанов смята, че българският бизнес трябва да се насочи към отрасли с по-висока добавена стойност.

„Това означава всички онези ресурси, които изнасяме с лека ръка в момента, да остават тук и да се влагат в производства, които да оставят по-голяма част от добавената стойност тук”, допълни Петър Чобанов.

Според него свободният ресурс на пазара на труда намалява, а в същото време производителността на труда в България е по-ниска с 50% от тази на редица страни, с които би трябвало да се сравняваме.

Ефективността е по-ниска, но тя не зависи само от работещия и от неговата квалификация, зависи като цяло от организацията и мениджмънта на бизнеса и това, че позволява да има подобна неефективност. Трябва да се търси едно ново равновесие между това колко да работим и как по-ефективно да работим и оттам да се търси и по-високо заплащане на труда. Топката е в много по-голяма степен в самия бизнес, отколкото в служителите. Мениджърите са хората, които трябва да наложат подобна ефективност, трябва да осъзнаят тази своя роля и да я търсят по-активно”, посочи още финансистът.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари