Пет миризми помагат за ранното разпознаване на деменция

0
Ако човек спре да разпознава петте от най-характерните миризми в света, това е признак за невродегенеративни промени в мозъка
Ако човек спре да разпознава петте от най-характерните миризми в света, това е признак за невродегенеративни промени в мозъка

Ако човек спре да разпознава петте от най-характерните миризми в света, това може да се окаже сериозно предупреждение за наближаващи невродегенеративни прояви и деменция, съобщава "Индипендънт" като цитира ново изследване на Университета в Чикаго, предаде Дневник.

Отличителните аромати са на:

мента
риба
портокал
роза
и обработена кожа.

Експериментът е проведен сред около 3000 души във възраст между 57 и 85 години в рамките на пет години. Когато опитът започнал сред тях нямало диагностицирани с деменция, но пет години по-късно когато той отново бил проведен, всички хора, които първия път не успели да познаят миризмите, вече били потвърдени с невродегенеративното заболяване.

Голяма част от участниците в експеримента - 78% - имали нормално обоняние и разпознали четири или пет от ароматите. Останалите обаче не успели. От тези, които познали само един или два (70 човека), цели 80% имали деменция пет години по-късно. А от тези, които не познали нито един (30 човека) - 100%.

Учените от Чикагския университет са убедени, че обонянието може да е ключов ориентир за здравето на човек и особено за здравето на мозъка, но обикновено се подценява. Същевременно обаче подчертават, че "тестът" можеш ли да подушиш нещо, или не, съвсем не е достатъчен, когато става въпрос за сериозни състояния. Може да се ползва само като подсказка на по-ранен етап. В общия случай тя се проявява след 65-ата година.

Друго проучване за обонянието неотдавна показа, че при възрастните хора загубата му като цяло, подсказва и за наближаващата смърт.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари