Домашен спрей против комари

1
Рецепта за домашно приготвен репелент
Рецепта за домашно приготвен репелент

Лятото е в разгара си.

Все повече хора, които живеят в населени места по поречието на река Дунав или обичат да се разхождат из паркове и градинки, се оплакват от ухапвания от комари, пише Tialoto.bg. Досадните насекоми атакуват малки и големи, като най-сигурният начин да се избавим от тях, е използването на репеленти.

По магазините и аптеките се продават най-различни продукти, които защитават кожата от ухапвания на комари. Има гривни, спрейове, балсами, уреди за включване в контакта с таблетки. Много от тях съдържат алкохол и някои токсични съставки. Те също могат да предизвикат обрив и зачервяване по кожата, затова може да ги замените с натурални продукти.

Преди години, когато не е имало толкова препарати против комари, нашите баби и дядовци са се предпазвали благодарение на аромата на някои растения и чрез различни отвари. Силната миризма на босилек, например, години комарите. Затова много хора слагат саксии с растението на терасите си или го засаждат на двора, в близост до входната врата.

Как да си направите домашен репелент?

Необходими продукти:

- Съд с пулвелизатор;

- вода;

- някое от етеричните масла от мента, евкалипт, чаено дърво, лимон, лавандула;

- хамамелис (билка).

Напълнете половината съд с вода и добавете хамамелиса. Оставете го да пости така едно денонощие и след това добавете по няколко капки от лавандула и евкалипт (може и да комбинирате няколко масла). Ако искате да ползвате репелента за децата, не слагайте лимоново масло или евкалипт, защото могат да раздразнят кожата. Разбъркайте добре и сложете догоре вода, ако е необходимо.

Вече имате домашен спрей, с който ще гоните комарите. Пръскайки се с него, етеричните масла ще попаднат в кожата и миризмата им ще отблъсква вредните насекоми. Билката пък успокоява кожата и помага при вече налични ухапвания.

Етеричните масла подхранват кожата и са напълно натурални. Въпреки това, внимавайте при пръскане и пазете очите. Не третирайте с тях рани от порязване и изгаряне!

Източник: Tialoto.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари