Миризливият плод, който е забранен за хапване на обществени места

1
„Кралят на плодовете“ със сигурност не е по вкуса на всеки
„Кралят на плодовете“ със сигурност не е по вкуса на всеки

Дуриан е екзотичен плод с остра миризма. Наричат го „кралят на плодовете“, но той със сигурност не би бил по-вкуса на всеки.

Разпространен е основно в Югоизточна Азия.  Плодовете им са големи, бодливи с много минерали и хранителни вещества.  Има обаче един голям недостатък обаче – остра и за някои хора доста неприятна миризма

Пътешественикът Ричард Стърлинг определя миризмата на дуриан, като „нещо средно между свински изпражнения, терпентин и лук“.  Феновете се радват за кремообразната му консистенция, но много други критици сравняват интензивния му аромат с вонята на канализацията или на мръсни чорапи. Дуриан е забранен на обществени места в няколко азиатски държави. Вижте още за екзотичния плод в канала "Храна и тренировки с любов" във vbox7:

Поради този недостатък плодовете са забранени за транспортиране в самолетите, автобусите и градския транспорт в някои азиатски страни. 

Зрелият плод може да достигне до 4 кг, а дървото до 40 м височина. От долната си страна листата на дърветата са златно жълти или сребърни. Цветовете са светло жълти и се разтварят за по-малко от 24 часа.  Интересно е, че този плод има доста добър ефект върху имунната система. Известно е, че този плод струва скъпо. 

Научният портал ScienceAlert, позовавйки се научни изследвания, е направил подбор на най-отблъскващи миризми в света. 

На първо място в списъка се нарежда миризмата на сероводород. Тя се излъчва от развалени яйца и от планетата Уран, за което наскоро узнаха астрономите. Оказва се, че вторият най-неприятен аромат е този на плода дуриан.

В него се съдържат 44 активни ароматически съединения, които се смесват в съвършено различни аромати – от развалено яйце до карамел.

В Тайланд е често срещан по улиците. На уличните пазари можете да видите майстори, които разсичат плода. Махат черупката и изваждат сърцевината, която е сочна. Плодът не се консумира само суров, прави се на сладкиши, на бонбони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари