Пенчо Милков: Русе съживява икономиката с новите полети, очакваме туристите от София да дойдат тук

5
През тази година общината ще разполага с повече средства, увери кметът на Русе
През тази година общината ще разполага с повече средства, увери кметът на Русе

Не след дълго в Малката Виена ще кацат самолети от София, които според кмета на Русе това ще даде силен тласък на икономиката в града и целия Дунавски регион. А туристическият поток от столицата ще се ориентира и към крайдунавския град. Бюджетът за 2022 на общината пък ще бъде по-богат в сравнение с миналата година. На фокус най-вече ще са читалищата, ремонтите на улиците и изграждането на плувен комплекс в парка.

Още за приоритетите, проектите, фериботната линия Русе - Гюргево и т.н. – Kmeta.bg разговаря с Пенчо Милков – управникът на община Русе.

– Г-н Милков, какви са приоритетите Ви за настоящата 2022 година?

– Няколко са основните ни приоритети тази година и основен сред тях е подобряването на микросредата, в която русенци живеят. Лошо е състоянието на междублоковите пространства в целия град. По документи всички паркинги и алеи в един квартал представляват един свързан имот и никой от кметовете преди мен нямаше представа каква е площта им, не се отделяха средства и не се правеха цялостни ремонти, а само локални закърпвания.

Преди няколко месеца общински служители започнаха обходи, които подробно измерват и заснемат състоянието на всяко междублоково пространство. С помощта на въздушните снимки, които направихме, бързо остойностяваме необходимите средства за асфалтирането им и имаме ясна представа каква сума ще е необходима за всеки отделен квартал. Тази година отделяме 2 млн. лева и започваме работа в един от най-старите жилищни комплекси, който не е бил цялостно асфалтиран от създаването си. Така година след година ще отделяме средства и за всеки следващ.

Другата ни голяма цел е проектът за изграждане на общински многофункционален плувен комплекс в парка, който да носи приходи за Русе. Идеята е да осъвременим съществуващата инфраструктура, а не да я разрушаваме и даваме на чужди фирми. Сега ни предстои и широко обществено обсъждане по темата, защото тя засяга наистина много русенци. Десетки деца в града ни тренират плуване или други спортове, изискващи отлични плувни умения. В момента те трябва да се подготвят в изключително малък басейн, където графикът е много стриктен, защото спортните клубове са много и имат своите изисквания. Новият комплекс ще има открита и закрита част и децата ще тренират свободно. Освен това след построяването ще осигурим и часове по плуване в учебната програма, което ще се отрази положително на здравето на учениците и ще има социален ефект върху тези в неравностойно положение. Мисля, че мястото ще се превърне в любимо за спорт и отдих на хората, а и ще даде възможност Русе да се утвърди като център за спортен туризъм.

– Какъв ще е бюджетът за тази година?

– През тази година определено ще разполагаме с повече средства в сравнение с миналата. Тогава макрорамката на бюджета беше 160 млн. лв. За 2022 година предвиждаме увеличение на средствата за инвестиционни и инфраструктурни проекти, както и за образование, култура и спорт. Заложили сме и двоен ръст на финансирането на читалищната дейност, както и за ремонт на самите сгради на читалищата, там където е нужно. Вярвам, че образованието в една държава би трябвало да е приоритет, затова в общината правим много нововъведения и насочваме средства в тази посока. Увеличаваме парите и за подобряване на техническата инфраструктура на малките населени места – ремонт на уличната и тротоарната мрежа.

И тази година ще продължим да подкрепяме семействата с второ дете и близнаци, нещо, което въведохме за пръв път в Русе през миналата година. Отделяме средства и за разширяване обхвата на видеонаблюдението ни, за да направим Русе по-сигурен и безопасен за жителите и гостите му.

Силно се надявам тази година пандемичната обстановка да не ни възпрепятства и чрез различни празници и събития да възвърнем облика и духа на прекрасния ни град. Много държа да ги отбелязваме по нов начин, като сплотена общност, и желанието ми е да осигуряваме безплатен превоз на русенци на официалните празници, за да няма деление и всеки да бъде част от тържествата, както направихме на 31 декември.

– В края на миналата година стана ясно, че предстои да се осъществяват самолетни полети София-Русе. Кога се очаква да се случи? Колко пътници очаквате да се възползват от тях?

– Голям интерес отбеляза анкетата, която пуснахме сред гражданите миналата година. И докато някои русенци се съмняват в интереса към пътуванията по въздух до столицата, то аз съм убеден, че полетите със сигурност ще съживят икономическата среда в Русе и Дунавския регион. Освен това ще дадат възможност туристическите потоци от столицата да дойдат и при нас, в Малката Виена, което в момента е немислимо предвид състоянието на пътя.

Градът ни предлага много и като туристически, и като икономически потенциал с неповторимото си местоположение, излаз на Дунав и всички видове транспорт. Така че да доразвием летището ни от летателна площадка до регионално бе естественото продължение на събитията. Вярвам, че то ще добави още повече стойност към инвестиционния ни профил.

Очакваме да завърши анализът на товароносимостта на пистата, който до голяма степен ще определи случването на следващите дейности по проекта.

– Предвижда се да заработи фериботна линия Русе-Гюргево. За кога е планирано откриването? Как ще се облекчи движението? С колко ще намалее трафикът?

– Въпросът за възстановяването на фериботната връзка Русе-Гюргево е в компетенциите на областната управа и се радвам, че в това отношение нещата се развиват благоприятно за русенци. Очакванията са фериботът да заработи през лятото и би трябвало да намали трафика с около 150 – 200 камиона на денонощие в едната посока.

Това, което Община Русе предприема, за да облекчи пътуващите между Русе и Мартен от една страна, и шофьорите на тежкотоварни автомобили от друга, е да изградим голям паркинг с всички необходими удобства. 860 хиляди тира минават годишно през нашите улици, затрудняват трафика ни и трайно влошават инфраструктурата ни. Дълго време градът ни понасяше тежестта от всичко това, без да печели нито стотинка. През миналата година правителството ни отпусна средства, за да започне строежът на голям паркинг, и в момента търсим партньори, с които да доразвием идеята и да можем да печелим от ключовото си местоположение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    15
    Тини
    Какво поръчково интервю! Мед и масло сякаш се лее в РУСЕ ?ЩЕ КОГА? Междублоковите дори не ти косите навреме, а за миене на улиците и спомен нямам! А ва летището да не кацат руски самолети само!
  • 12
    14
    Русе Затъва
    Русе затъна в блатото на ГЕРБ,ДПС,СДС ,ВМРО и няма излизане ,а сега се мята като риба на сухо в опуханият чувал на БСП. От година на година зле че по-по зле.Началото на смачкването на града беше поставено в началото на 90-те,а големият шамар дойде в края на 90-те и началото на новото хилядолетие.Каква е тази община която си разпродаде вакъфските имоти и земи? Някога трупани с дарения,доброволен труд на гражданите и държавна помощ? С трудът на нашите баби,дядовци,майки,бащи и пра дядовци и пра баби?
  • 6
    13
    Летял някога...
    Отиване до летището,чекиране,чакане,проверка,настаняване в самолет.Ичакване,подгрев на двигателите.Позиция и разрешение за полет.Цялата работа с висенето по София Аеропорт 2 часа до 2 часа и 30. Полет 45-50 мин.Целият сбор от време 3 часа до 3 часа и половина с полет,висене Транспорт Щръклево-Русе,отиде 4 часа общо.Всеки решил да дойде в Русето се качва на колата и от София до Русе в най-лошият случай за 3ч.и30 мин.макс.4 часа е пред хотела или избраната дестинация в района.Може да слезе да пие кафе по пътя,да чукне и да се издриска на спокойствие.Да изпуши един фас.Кой луд ще се качва на АН или подобно витлово подобие?Въздушни ями,метереология,пищене в уши,позивни за драйфане :-))) колани,системи за сигурност по летища в условията на сегашната политическа обстановка,а няма нужда.От Русе за София,чакай Щръклевски автобус дето често подминава спирката и гони такси и на абарот.Освен ако ни предлагат возия с Лиър Джет или Чесна или Бомбардиер което няма как да стане.Билет към 130/170 лв.си мисля ,Аз освен ако авиобензина не е контрабанден и той като нафтата.:-)) Достъпна и удобна транспортна услуга беше със организацията на БГА"БАЛКАН".Сигурност и високи професионални кадри,летци бивши военни и супер охрана и контрол,механници висококвалифицирани и подръжка.Това не е автобус.Парашути вътре няма,има 3 в 1 и сандвичи.Да пращат пратките на "Еконт" и "Български Пощи".Може и някоя врътка с цигари или алкохол,уж кацнал па се лъзнал.По скоро да пуснат Аеростати и Балони с гондоли.Посоката на вятъра е безплатна и няма луди в самолета.Може да си изберем кошара и да се спуснем директно на чевермето или при летеца на бяло вино и сом.За балона летище не е нужно.Къде изчезнаха швейцарските инвеститори с милионите и индонезийците? Русе заприлича на гето,населено от хора имащи проблеми с българският език,граматика,комуникация и ценностна система.Бившите управляващи и престъпноста изгониха младите хора че и по възрастните от града отдавна.Управлението на Русе се диктува от скубачи и контролира от плашипутарници.Дайте работа,условия и пари.Намалете си дажбите и нещата ще се случат.Нямате култура на хранене и за това в Русе е така.
  • 14
    12
    Русенец
    Туризъм на софиянци в Русе ми звучи като туризъм на русенци в Щръклево. Но, за пари ще подковем и жабата, естествено.
  • 20
    11
    до 9
    Пенчо е мобилизирал цялата община да търкат имиджа му, а в общината хора без работа няколко стотин. Така, че е нормално минусите да са станали много. Не, че това ще промени отношението на русенци към това недоразумение. Най-странното е, че накара хората, които ненавиждаха Гнома да мислят за него и да си го искат обратно. В крайна сметка когато трябва да избираш между двама дебили избираш по-малкия.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари