Пенчо Милков: Населените места от Русенско трябва да се обединят в Местна инициативна група

1
Имаме нужда да опознаем богатството от продукти, които се произвеждат в страната ни, и да ги подкрепим, като ги купуваме повече“, каза министър Явор Гечев
Имаме нужда да опознаем богатството от продукти, които се произвеждат в страната ни, и да ги подкрепим, като ги купуваме повече“, каза министър Явор Гечев Снимка: Община Русе

Имаме нужда да опознаем богатството от продукти, които се произвеждат в страната ни, и да ги подкрепим, като ги купуваме повече“, каза министър Явор Гечев

Министърът на земеделието Явор Гечев и неговият заместник Георги Събев посетиха Русе по повод откриването на двудневно международно изложение на продукти от български и румънски местни производители. Събитието се провежда в зала Арена Русе и се реализира от земеделското министерство и Община Русе.

Участниците представят разнообразни продукти, създадени от Местните инициативни групи, които са финансирани по подхода „Водено от общностите местно развитие“ по Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020.

„След посещението на изложението съм убеден, че и населените места от Община Русе трябва да се обединят в Местна инициативна група (МИГ) или Местна инициативна рибарска група“, заяви кметът Пенчо Милков.

„Такива събития трябва да се случват редовно, защото имаме нужда да опознаем богатството от собствени продукти, които се произвеждат в страната ни, и да ги подкрепим, като ги купуваме повече“, каза министър Явор Гечев.

Зам.-министърът сподели, че в новия програмен период ще се отпуснат близо 550 млн. лева по подхода „Водено от общностите местно развитие“. А 250 млн. евро са предвидени за фермерите по Плана за възстановяване и устойчивост. В началото на следващата година министерството започва широкомащабна информационна кампания в цялата страна, която ще представи на земеделците и производителите възможностите за външно финансиране.

Специално обръщение към участниците в изложението отправи и еврокомисарят по земеделието Януш Войчековски. Програмата продължи с тематичен дискусионен форум с чуждестранно участие, посветен на подкрепата на производителите от териториите на Местните инициативни групи и възможностите за сътрудничество. Участие взеха представители на различни институции, законодателни органи и Местните инициативни групи.

Гости на събитието бяха още областният управител на Русе Анатоли Станев и ръководителят на управляващия орган по подхода „Водено от общностите местно развитие“ в Румъния Богдан Алеку.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Пънчи
    Инициятиви гушка, анантя, амвм 🙂
  • 11
    3
    Какво произвеждаме, обаче?
    Гечев явно за първи път узнава, че "богатството от продукти", всъщност е внос от Турция, Египет, Тунис и отвсякъде. Ядем боклуците на Света.
  • 9
    2
    Менчо Форевър
    От миналия петък очаквам седмичният отчет за свършеното от моят кмет и подчинените му. Не че резултатите не са видими, ама друго си е да ти обяснят как се подобрява живота на гражданите на Русе. А още по друго е като пообиколиш из града и ти иде да благославяш, благославяшш...
  • 9
    1
    12345
    Като местното сирене Дунавия, което вече не е местно и се произвежда в Дания. Хитро ни го начукаха и по тая джуджак нещастен. Не купувайте сирене с Дунавия, с микрошрифт пише, че е произведено в Дания. И на вкус е абсолютно лайно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари