Пенчо Милков: Мечтата ми е община Русе да бъде независима от неизгодните договори с фирмите-изпълнители

3
Тепърва ще увеличаваме капацитета на общинските предприятия, заяви кметът
Тепърва ще увеличаваме капацитета на общинските предприятия, заяви кметът

"Предстои ни много работа. Мечтата ми е община Русе да бъде по-силна и независима от неизгодните договори с фирмите-изпълнители."

Това каза в интервю за БТА кметът на града Пенчо Милков, който направи равносметка за изтеклата първа година от своя мандат.

По думите му тепърва ще се увеличава капацитетът на общинските предприятия, защото това е единственият начин "да се грижим добре за хората".

Милков обясни, че първата година от мандата му е била изпълнена с много предизвикателства. Тя минава и под знака на пандемията от коронавируса.

Милков, който прекара тежко вируса и благодарение на специалистите от Белодробната болница се възстанови успешно, призовава всички да бъдат по-отговорни и да спазват наложените мерки.

Пълният "локдаун" през пролетта е бил напълно неочакван.

"Въпреки намалелите приходи и периодичните кризи през лятото успяхме да подкрепим бизнеса и хората в най-голяма нужда. Сега се чувстваме по-подготвени, защото вече имаме изработен алгоритъм за действия в извънредната ситуация", заяви Милков.

Като успех кметът отчита завършването на мащабните европроекти, започнати в предишния мандат - като кея, кейовата стена и Пантеона на възрожденците. Извършва се благоустрояване и на крайните квартали в града.

Милков заяви, че новост в управлението на Русе е прозрачността, с която екипът е застанал пред русенци.

Предстои да се осъществят и няколко големи проекта - строежи на нова детска градина, както и на учебен корпус към най-голямото училище в Русе - СУ "Васил Левски". Проектирано е и изграждането на два градски басейна.

Относно подобряването на пътната инфраструктура в града кметът каза, че това е една от болните теми на всички русенци. По думите му екипите на общинското предприятие "Комунални дейности" работят по предварително утвърден график. В него приоритет са улиците и участъците от тях, които не са били ремонтирани от години.

По повод на замърсяването на въздуха в града и организираните протести Милков каза, че всеки има естественото право да се развива и живее в здравословна и чиста среда.

"Участвал съм лично в няколко от протестите за чист въздух в Русе и съм убеден, че освен чрез експертите и отговорните институции, битката може да бъде спечелена благодарение на енергията на гражданите. Щастлив съм, че с усилията на нашите служители и с упорството на русенци "извоювахме" още две станции, измерващи качеството на въздуха. С тях общият им брой става четири. В момента работим и по осигуряването на станция, измерваща органичните замърсители", каза кметът.

Относно наближаващите коледни и новогодишни празници Милков каза, че ситуацията заради коронавируса изисква да сме отговорни и дисциплинирани. Трябва да се избягват струпвания на хора на едно място. По тази причина вероятно няма да се състои и традиционният новогодишен концерт на площада. Общината обаче работи по вариант, в който да зарадва русенци по празниците и да ги накара да се почувстват заедно и щастливи, макар и от разстояние.

Следва пълният текст на интервюто:

Въпрос: Господин Милков, каква е равносметката за изтеклата първа година от мандата ви като кмет на Русе? С какви проблеми се сблъскахте? Какво успяхте и какво не успяхте да свършите?

Отговор: Като всяко ново начало първата година от мандата беше изпълнена с доста предизвикателства. Минава и под знака на невижданата пандемия, пред която се изправихме всички. Вярвам, че именно в трудни времена си проличава дали изборът на хората е бил правилен и след като успешно преминахме 2020-а, гледаме още по-устремени към новата година.

Като успех отчитам завършването на мащабните проекти с европейско финансиране, започнати в предишния мандат - като кея, кейовата стена и Пантеона на възрожденците. Освен това постепенно извършваме благоустрояване и на крайните квартали в града, за да се чувстват всички русенци приобщени. Наред с подобряване състоянието на улиците и паркингите, работихме за създаването на уют и коледно настроение и извън центъра на Русе. Поставихме началото и на инициативата "Празници на квартала", която да се превърне в традиция.

Предстои ни много работа. Мечтата ми е община Русе да бъде по-силна и да е независима от неизгодните договори с фирмите-изпълнители. Тепърва ще увеличаваме капацитета на общинските предприятия, защото вярвам, че това е единственият начин да се грижим добре за хората.

Въпрос: Как се отразява пандемията от коронавируса на общината? Вие също преминахте през това изпитание?

Отговор: Така е. Прекарах тежко вируса, но благодарение на грижите на специалистите от Белодробната болница в Русе се възстанових успешно. Бих искал да призова всички да бъдем по-отговорни и да спазваме наложените до 21 декември т.г. мерки. Постоянно виждаме струпвания на хора по магазините, а в същото време ставаме свидетели как българските медици изнемогват.

За община Русе пълният "локдаун" през пролетта беше напълно неочакван, както и за повечето български общини. Но въпреки намалелите приходи и периодичните кризи през лятото, успяхме да подкрепим бизнеса и хората в най-голяма нужда. Сега се чувстваме по-подготвени, защото вече имаме изработен алгоритъм за действия в извънредната ситуация. Но и нашите служители се разболяват, което неминуемо се отразява на темпа на работа.

Въпросителни има и преди приемането на бюджета за 2021 година. При всички случаи обаче сме подготвени за финансовите отражения на кризата и не толерираме излишните разходи.

Въпрос: Кое е различното в новия начин на управление на общината? Какви са новите проекти, по които екипът ви работи?

Отговор: Новост в управлението на Русе е прозрачността, с която застанахме пред русенци. Изнесохме информация за Общия устройствен план, която от години не бе предоставяна на хората и то на човешки език. Към това се стремим непрестанно.

Новост е и приемствеността, която демонстрирахме с екипа ми. Уважихме постигнатото от предишното ръководство и го надградихме. Не допуснахме партийно противопоставяне между служителите, защото за нас са важни техния професионализъм и мотивация за работа в полза на града и хората.

Предстои да се реализират и няколко много големи проекта. Ще бъде построена нова двуетажна детска градина в центъра на Русе, както и нов учебен корпус към най-голямото училище - СУ "Васил Левски". Проектирахме изграждането на два градски басейна за нуждите на русенци и гостите на града. Единият от тях също ще е в периферията му, защото кварталите "Дружба" и "Чародейка" не разполагат с голямо спортно съоръжение, а там живее близо една трета от населението на града.

Въпрос: Кога ще се подобри пътната инфраструктура в кварталите на града - улици, тротоари, междублокови пространства?

Отговор: Това е една от болните теми на всички нас, русенци, и е важно да се знае, че екипите на общинското предприятие "Комунални дейности" работят по предварително утвърден график през цялата година. В него приоритет са улиците и участъците от тях, които не са били ремонтирани в продължение на дълги години. Освен това дейността им се влияе и от ремонтите, които "ВиК" извършва.

Вече са изцяло асфалтирани осем паркинга, шест алеи и 10 улици в различни части на града. На дневен ред е ремонтът на ул. "Вежен" и локалното улично платно, успоредно на бул. "Цар Освободител".

Община Русе се грижи и за междублоковите пространства, но тези дейности също се извършват от ограничен брой работници. Затова създадохме фонд "Граждански инициативи", с който даваме възможност хората да получат финансиране до 300 лева за дейности по озеленяване, оформяне на цветни пространства и боядисване.

Въпрос: Как ще коментирате недоволството и протестите на русенци по повод на замърсяването на въздуха в града? Какво прави общината за разрешаване на този проблем, който е от години?

Отговор: Всеки от нас има естественото право да се развива и живее в здравословна и чиста среда. Участвал съм лично в няколко от протестите за чист въздух в Русе. Убеден съм, че освен чрез експертите и отговорните институции, битката може да бъде спечелена благодарение на енергията на гражданите.

Щастлив съм, че с усилията на нашите служители и упорството на русенци "извоювахме" още две станции, измерващи качеството на въздуха. С тях общият им брой става четири. В момента работим и по осигуряването на станция, измерваща органичните замърсители.

През зимата качеството на въздуха се влошава значително и заради битовите замърсители и автомобилния трафик. В момента изпълняваме проект по програма "Лайф", започнат от предишното ръководство, с който подменяме старите отоплителни уреди в домакинствата с такива, работещи на газ и пелети. Относно автомобилите - още през януари внесохме предложение до Общинския съвет за промяна на данъка на моторните превозни средства за облекчение на собствениците на автомобили, които генерират по-малко вредни емисии.

Въпрос: Коледните и новогодишни празници наближават. Как ще ги посрещне Русе в условия на пандемия?

Отговор: Ситуацията изисква да бъдем отговорни и дисциплинирани. Трябва да се избягват струпвания на хора на едно място. По тази причина и за съжаление вероятно няма да се състои традиционният новогодишен концерт на площада. Въпреки това работим по вариант, в който да зарадваме русенци по празниците и да ги накараме да се почувстват заедно и щастливи, макар и от разстояние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари