Говори Пенчо Милков

1
Много смели бяха плановете за първата година, исках хората да видят разликата, споделя русенският кмет
Много смели бяха плановете за първата година, исках хората да видят разликата, споделя русенският кмет Видео: Русе Медиа

Вълнуваща – така определи първата година от мандата си кметът на Община Русе Пенчо Милков пред Русе Медиа

Ето какво още става ясно от думите на Милков:

Първата година

Тя беше вълнуваща, като за всеки един нов кмет. Имаше и неочаквани ситуации като пандемията от КОВИД, но затова за кмет се избира личност, защото никой не знае пред какви предизвикателства ще бъде изправен“.

Успехите

„Успях да убедя хората, че можем да работим по нов начин, спокойно, с компетентност, не допуснах политическо противопоставяне. Приемствеността и развитието вървят ръка за ръка, довърших всичко, което трябваше, успешно, което бях обещал на хората. Мантрата, че избирайки кмет от различна политическа сила, Русе ще пострада, бе разбита на пух и прах. Напротив, довършихме големите проекти, започнахме нови, работим активно с всички институции. Общината развива успешно своята дейност, това беше важно да видят хората в тази една година. Радвам се, че хората от администрацията споделят мечтите ми Русе да бъде северната столица на България“.

Кметът като обединител на политическите сили

„Един кмет е длъжен да бъде обединител на душите на хората. Аз съм убеден, че дори и при противопоставянето в Общинския съвет – там е мястото, където трябва да се представят идеите и да се говори – с всеки един от съветниците от политическите сили, които формално не ме подкрепят, аз работя. Реализирам много техни идеи, търся като компетентни съветници в много въпроси и мисля, че точно това е ролята на избран кмет за всяка една община. Той не трябва да разделя хората, а да ги обединява“.

Наследството

Общината имаше много започнати европейски проекти, но наследството е тежко, защото сме в тежка демографска ситуация – от град с развита промишленост сме загубили много хора. Това няма как да се реши с магическа пръчка. Оставането в родното място е свързано с обичта към него, с решимостта да развиеш себе си тук и да го направиш уникално. Наследството с много европейски проекти носеше отговорност за нас да ги завършим, което правим. Но е свързано и с много финансови корекции – 8,7 млн. лв.дотук, както и с други неуредици. Възложил съм одити във всички направления на общината и ще представя на гражданите констатациите. През декември ще съобщя какво съм направим по тях и как отстранявам всички недобри практики, които одитът е установил“.

Какво остана несвършено

Много смели бяха плановете за първата година, исках хората реално да видят разликата. Но приходите много пострадаха от КОВИД и това ни накара да ограничим някои смели разходи, които искахме да направим. Не успях да закупя достатъчно бързо машините за „Комунални дейности“ и „Паркстрой“, но работим в тази насока – общината да е силна, да се грижи за хората“.

Екологията

Изключително сме чувствителни на тази тема. Аз съм поставен между много групи на интереси, защото има политически сили, има граждани, които стъпват на главите на страха на хората, създават страхове или разпространяват информация, която не е вярна. Първото нещо е временната комисия в Общинския съвет, която създадох, и когато тя завърши своята работа, всички русенци ще виждат картата на нашия град, промишлените предприятия, какви вещества влизат в едно предприятие, какви излизат. А след това ще питам Министерството на здравеопазването как тези вещества въздействат на нашето здраве, за да може всеки един да направи реална преценка на ситуацията и да живеем спокойно“.

Следващата година от мандата

Виждам я в две направления – да продължим духа на единение, човек трябва да чувства ангажимент към общността. От друга страна, общината трябва да продължи да развива силата си и способността да я виждате на терен, да може реално да помага. Защото аз заварих община, която в 90 на сто от случаите разчиташе на частни фирми. Това не може да е така. Очаквам следващата година също да е белязана от настоящата криза, икономическата активност е много занижена. Общината обаче трябва да продължи да закупува техника, да наема нови работници.

Искам да влезем в кварталите, да сменим осветлението, да направим алеите. Насочил съм усилията там, където живеят повече хора – в кварталите, не само в централната градска част. Общината – това не е площадът, а всяка къща и всеки блок, насочваме усилията в микроградската среда. Очаквам хората да бъдат по-активни, да участват в граждански инициативни и да подобряват средата. Очаквам да бъдем задружни и активни“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари