Пенчо Милков: Договорът с „Топлофикация Русе“ не е безвъзмезден, няма безвъзмезден обяд

2
Всички ние плащаме със здравето си за него. Затова искаме да прекратим тези отношения
Всички ние плащаме със здравето си за него. Затова искаме да прекратим тези отношения

Община Русе прекратява договора си с „Топлофикация Русе“ ЕАД

След решение на Общински съвет – Русе Общината ще прекрати неизгоден договор с топлофикационното дружество от 2018 година. Става дума за Договор № 4362 / 19.11.2018 г. за безвъзмездно третиране (сепариране) на битови отпадъци, сключен между Община Русе и „Топлофикация Русе“ ЕАД.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков се обърна към общинските съветници със следните думи:

Дали един договор е неизгоден става ясно още с написването му. Този с „Топлофикация“ е точно такъв. Наречен е „безвъзмезден“, но всички ние плащаме със здравето си за него. Затова искаме да прекратим тези отношения. По предварителни изчисления това би спестило на гражданите близо 2 млн. лева.

Заместник-кметът по комунални дейности Димитър Недев обясни, че през 2013 г. Община Русе получава предложение от „Топлофикация Русе“ АД за изграждане на сепаратор с цел подобряване обработката на отпадъци на територията на Община Русе.

През 2018 г. започва работа на самата инсталация, като инсталацията за събиране на отпадъци обслужва освен Община Русе, още и общините Ветово, Тутракан, Иваново и Сливо поле.

До средата на месец октомври 2020 г. са обработени около 24 500 тона отпадъци.

Основната идея, с която е направено предложението от Топлофикация Русе през 2013 г., е суровината, която се получава като RDF, да се гори в ТЕЦ – Русе. Впоследствие той не получава разрешително за тази дейност, в резултат на което спада и инвестиционният интерес.

Според предварителен анализ сумите, необходими за изплащане от общинския бюджет към РИОСВ - Русе, ще са на стойност 6,1 млн. лв.

Предложението на общинската администрация е тези плащания да бъдат намалени на 4,3 млн. лв., като настоящият договор между Община Русе и „Топлофикация – Русе“ АД се прекрати по взаимно съгласие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук