Кметът на Русе: Дрон показа, че отпадъците отиват директно на депото вместо в сепаратора

4
Договорът е наречен безвъзмезден, защото в ТЕЦ - Русе е трябвало да се гори отпадък
Договорът е наречен безвъзмезден, защото в ТЕЦ - Русе е трябвало да се гори отпадък

Договорът е наречен безвъзмезден, защото в ТЕЦ - Русе е трябвало да се гори отпадък

"Отпадъците за мен трябва да се рециклират, да се извади от тях полезното, а това, което не може да се рециклира, да се превърне в енергия – електрическа или топлоенергия, а не чрез горене в никакъв случай“, заяви на сесията на Общинския съвет кметът Пенчо Милков.

Той обясни защо се иска прекратяване по взаимно съгласие на договора за безвъзмездно третиране (сепариране) на битови отпадъци, сключен между Община Русе и „Топлофикация Русе“ ЕАД. Отношение по темата взеха общински съветници от различни политически сили, предаде Русе Медиа.

Договорът не е добър. Когато го видите, ще разберете защо е наречен безвъзмезден за общината – защото в ТЕЦ - Русе е трябвало да се гори отпадък RDF. Така че той става твърде възмезден, само че не с пари, а със здраве. Когато това нещо е препятствано, се спира да се работи, защото операторът прави разходи, които не може да възстанови“, обясни Милков.

Той коментира, че още в първите си работни дни като кмет се е заел с въпроса със сепаратора и е установил, че други общини са много по-напред от нас. След неговата намеса ръководителят на сепаратора е бил сменен и е достигнато до 5 процента отсепарирани отпадъци. Преди това от 65 000 тона отпадъци на общината в сепаратора са влезли 12 000 тона, а са били отсепарирани само 800 тона.

Наблюденията на администрацията са показали, че камионите не отиват в сепаратора, а директно на депото за отпадъци.

„Пратих КООРС, 24-часови смени, дронове, камери, за да обясня, че не си изпълняват договора. Дотичаха от сметището да питат тях ли гледаме, казах на човека да се върне да работи, не гледаме него с дрона. Казах, че те изобщо не вкарват камионите, а директно отиват на депото ни“, обясни още кметът.

Според него е необходимо първо да се отнеме инертната фракция – камъчета, пръст, начупени стъкла, които да влязат като маса, която запръстява клетката. Това са едни около 10-12 процента от отпадъците, които могат да се отделят при пресяването преди процеса на сепариране, но това не е правено. Друг вариант за намаляване на количеството е използването на анаеробна инсталация за биоразградите отпадъци, каквато общината ще прави по европейски проект. Така ще се намали теглото на отпадъка, който отива на сметището.

Най-добрият вариант обаче е държавата да изгради големи пиролизни инсталации, където общините да си поемат транспорта и да носят отпадъка за третиране, а накрая да излиза електричество, както е по цял свят.

Според кмета трябва да се подобри и системата за разделно събиране на отпадъците.

„А тук гражданите снимат как магазините нахвърлят кашони в съдовете за битови отпадъци. Стигнах дотам инспекторите по екология да се ровят в съдовете за отпадъци да проверят кашона от коя фирма е и да я глобят. Не е това начинът“, заяви още Пенчо Милков.

В крайна сметка, точно две години след подписването на договора от 19 ноември 2018 г., Общинският съвет прие прекратяването му по взаимно съгласие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари