Павлова: Трябва да почнем да правим 1000 километра пътища на година

0
Държавата е инвестирала между 200 и 300 милиона лева в пътища всяка година
Държавата е инвестирала между 200 и 300 милиона лева в пътища всяка година

Тол системата ще е по-справедлива и ще донесе повече приходи.

Бившият министър Лиляна Павлова обясни защо дупките се появяват по пътищата и какво прави държавата, за да се бори с тях. Тя за пореден път обясни предимствата на въвеждането на тол системата в България. В ефира на БНТ бившият министър коментира също, дали 2 милиарда лева са достатъчни за санирането.

"Дупките не са изключение, не само в България. Случва се и в чужбина. Всяка зима се отварят дупките. След тежката зима и амплитудите, те са по големи. Но това е неизбежно, когато не се инвестира достатъчно в пътища. В германия на всеки 7 години пътя се преасфалтира. Това е така, защото пътищата изискват огромни инвестиции. Огромен ресурс който държавата да влага”, каза Павлова.

По думите ѝ, държавата е инвестирала между 200 и 300 милиона лева в пътища всяка година. „Това ни дава възможност да преасфалтираме до близо 300 км на година. Трябва да почнем да правим годишно по 1000-1500 година. Затова тол системата ще доведе до повече приходи, инвестиции и по справедлив модел – който пътува повече, ще плаща повече”, обясни бившият регионален министър.

Павлова обясни и защо изработването на въпросната система се бави. „Засега тол системата се бави заради обжалванията, защото интересите са много големи. Има и кръгове, които я саботират, защото тя не е изгодна за тях. Международната контрабанда. Ако се вкара тази система, ще има пълно следене на транзита, на трафика на стоките. Заложили сме системата да е българска, да е на министерството, да не се дава в чужди ръце и да сме независими”, каза Павлова.

Тя отбеляза също, че в момента бежанският натиск по границата е нулев и „мерките, които реализирахме миналата година, дадоха резултат”.

Също така бившият регионален министър отрече да се пестят материали при ремонтите и изграждането на пътища. „Дълги години оправяме старите бели. Коловозите на магистрала „Тракия” са от Тройната  коалиция. По пресасфалтираните участъци от нас дупки няма. Дупките са там, където не успяхме да преасфалтираме”, каза тя.

Павлова бе категорична, че където ГЕРБ са направили цялостен превантивен ремонт, пътищата са в добро състояние. Тя изрази също надежда, че служебното правителство ще последва примера на ГЕРБ и няма да следва практиката „кръпка върху кръпка”. Тя подчерта също, че там където пътищата са реновирани, в момента има недостиг на работна ръка.

Павлова отрече, че 2-те милиарда, отпуснати от правителството, са много. Също така тя отрече, че с парите се злоупотребява. „Опозицията видя, че хората искат това. Крадецът вика дръжте крадеца. Тези пари са малко, защото в последните 25 години няма цялостно саниране на нито една панелка. Ние правим цялостен ремонт на тези сгради, не сменяме само дограма и прозорци, а правим цялостен ремонт. Тази програма трябва да продължи поне още 10 години. Това бе направено от всички държави в бившия социалистически блок”, каза тя. Павлова също отбеляза, че един от най-отявлените критици на ГЕРБ за санирането – червеният депутат - Таско Ерменков, е бил един от първите, които са си санирали сградата.

Що се отнася до въпроса, дали има злоупотреби с парите, Павлова заяви, че ако някой има съмнения, извън популистките лозунги, нека съответните органи да се произнесат. „Винаги сме казвали, че може някой да греши. Където има проблеми и несъответствия, те ще бъдат приспаднати и ще останат за сметка на общината”, поясни тя.

Павлова посочи още, че благодарение на програмата за санирането в България има много ниска безработица, защото в програмата участват над 600 фирми, в които работят слабо квалифицирани кадри.

Павлова определи като невярна информацията, че ЕС иска да ни спира еврофондовете.

Говорейки за своя заместник в служебното правителство Спас Попниколов, тя каза, че той „разбира от асфалт и не е засегнал въпроса с дупките”. По думите ѝ, приемникът ѝ е много добър експерт и професионалист. „Не се притесняваме, че служебният кабинет ще направи ревизия. Важното е служебният кабинет да запази стабилността и да проведе честни избори”, каза още Павлова.

Ще водим позитивна предизборна кампания. Лошо е, че дясното се цепи. Център-дясно е нашата цел за развитие. След изборите трябва да има силно дясно, за да имаме стабилна държава, но сме готови сме и на правителство на малцинството. Това каза Павлова за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари