Пациенти се борят заболяването им да влезе в списъка с редките болести

0
Само така заболелите от Миастения Гравис ще могат да ползват съответния ред на лечение
Само така заболелите от Миастения Гравис ще могат да ползват съответния ред на лечение Снимка: БНТ

Нова диагноза кандидатства за статут на рядка у нас - Миастения Гравис.

Само така пациентите ще могат да ползват съответния ред на лечение.

В момента хората с тази диагноза водят тежка битка не само с болестта, но и със социалните ѝ последици, информира БНТ.

Анита Данева и майка ѝ Ирена Нешовска са истински герои в борбата не само със заболяването Миастения Гравис, от което страда Ани, но и с всички трудности, които го съпровождат – скъпи лекарства, невъзможност за нормално ежедневие, липса на работа и подкрепа от държавата.

"Аз смятам и моята психология за мен самата е, че ти свикваш с това заболяване, не го преживяваш, не го преодоляваш може би, просто живееш малко по… оценяваш живота по различен начин. И си по–благодарен на живота, че пак си на крака, пак функционираш и си пълноценен човек като всички останали, но важното е да имаш подкрепата на близки и приятели." - казва Анита Данева

Ани се вълнува, докато си спомня как пада на улицата, когато е в период, в който трудно контролира краката си.

"И седях близо 40-50 минути така и хората ми подритваха чантата, мислиха, че съм наркоманка, или алкохоличка, някакви такива зависимости, но не и че можеш да имаш друг физиологичен, здравословен проблем. Докато баща ми не дойде и не ми помогна – но мен ме беше изключително срам и изпаднах в една унизителна ситуация, в която не искам да изпадам повече." - споделя тя

Ирена Нешовска се бори за правото хората с това заболяване за един по-достоен живот и предпочита да се усмихва, за да вдъхва надежда. За нея пътят е един – заболяването да влезе в списъка с редките болести у нас.

"В момента положението е следното – имаш 5000 или 6000 лева – живееш, нямаш – на добрата воля на Бога и на реаниматорите." - казва Ирена Нешовска

Анита мечтае и за деня, в който работодатели няма да отказват работа на хора, които има ТЕЛК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари