Първият русенски хакатон стартира с цел касаеща всички в града!

0

52 души се включиха в първия за Русе хакатон Ruse Hack 2015 с мото „Приложение за русенци и бизнеса в града“. Той се провежда в новия корпус на РУ „Ангел Кънчев“. Малко след началото организаторите казаха, че очакват още 14 човека, които обаче са се забавили.

Хакатонът е състезание за софтуерни разработки, онлайн предприемачество, информационни технологии и иновативни продукти.

Целта е да бъдат събрани на едно място програмисти, дизайнери и предприемачи, които съвместно да създадат концепция за софтуерен продукт с ясно практическо приложение. Те трябва да започнат и работата по неговото разработване.

Целта на настоящото състезание е да се създаде програма, която решава проблем на града или прави живота на русенци по-лесен и по-удобен. Амбицията на организаторите е събитието да стимулира прилагането на съвременните технологии в ежедневието на хората и живота в града. Очаква се по време на хакатона да бъдат създадени приложения за градския транспорт, сигнали за администрацията, 3D-визуализация на обекти в Русе, навигация в обществени сгради и др.

Цели се също така е ученици и студенти с интереси към ИТ сектора да развият дух на предприемачество и да придобият увереност в способностите си да разработват собствени идеи с пазарна стойност, както и да се стимулира началото на собствени бизнеси, както и да помогне на компаниите да открият и привлекат на работа талантливи специалисти.

Допълнителните очаквани ефекти са сформиране на екипи от хора, които се допълват като знания и умения и продължават работа по проектите след приключване на събитието.

Хакатонът продължава до неделя, 31 май, когато от 15.00 часа ще започнат демонстрациите пред жури на разработените приложения. В 17.00 часа е краят на състезанието, когато ще бъдат наградени най-добрите. Всички участници обаче ще получат награди. За създателите на оценените на първите три места проекти ще има допълнително стимулиране със специални изненади. Наградният фонд на събитието е над 2 000 лв.

Организатори са Startup Factory, Русенският университет „Ангел Кънчев“ и „Идеята МИ – Маркетинг/Реклама“. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари