Първата жена-рефер в Русе: От Борислав Михайлов тръгна корупцията в БФС

1
Макар и от десетилетия да не е терена, Здравка следи задълбочено събитията по футболните терени у нас и в Европа
Макар и от десетилетия да не е терена, Здравка следи задълбочено събитията по футболните терени у нас и в Европа Видео: Русе Медиа

Русе заслужава да има добър футболен отбор, какъвто е имал през годините. Ние сме голям град и да нямаме отбор е голям провал. Не знам на какво се дължи, но не се обръща внимание на футбола, който в цял свят е популярна игра“

Това споделя 71-годишната Здравка Аспарухова, която е първата жена-футболен съдия от Русе пред Русе Медиа. В спортните среди е позната и като Гунди заради фамилията й, която е същата като на легендата Георги Аспарухов-Гунди.

Здравка Аспарухова става съдия през 1967 г. и е първата жена в Русе, която получава правото да свири мачове. „Когато изкарах курса за съдии, колегията ми подари снимка на първата жена-съдия германка и свирка „Балила“ за футболен съдия. Това беше от федерацията. Свирила съм различни мачове, без А група. Когато започваш футболна кариера, се започва от най-ниското ниво. По мое време имаше пионерчета, пионерско първенство, за комсомолци, за младежи младша възраст, младежи старша възраст, имаше много първенства. Била съм и централен рефер, била съм и страничен, различно, според разпределението от колегията“, спомня си русенката.

Тя е съдия до 1970 г., тъй като й предстои да се омъжи. Последният й мач е в Бяла между юношеските отбори на Бяла и Пиперково. Макар и от десетилетия да не е терена, Здравка следи задълбочено събитията по футболните терени у нас и в Европа.

„Съдийството е нещо прекрасно, което те учи на разум, трябва да мислиш, а не да реагираш импулсивно- само феновете, ултрасите реагират така. Хората се изненадват, че не реагирам като запалянко. Аз гледам играта с разбиране. Публиката гледа играчите, аз гледам топката, това е присъщо за футболния съдия. Когато има мачове, не искам никой да ми идва на гост. Гледам мача и трябва да съм на спокойствие, да не ме прекъсва никой. Мен ме дразни запалянковщината – гледат, викат за неща, които не ги разбират. Аз предпочитам да обсъждам с хора, които знаят играта“, казва бившата съдийка.

Последният мач на „Дунав“-Русе, който е гледала на стадиона, е бил срещу „Янтра“. Споделя, че е била отчасти разочарована от видяното. „Познавам стария „Дунав“, познавам много от играчите, тренирала съм с тях. Спортът в нашата държава и специално футболът запада. Няма ги школите, треньорът на „Дунав“ изобщо не ми е познат. По принцип нашите футболисти ставаха треньори на следващо поколение. Няма и спонсори, не е като преди . Преди се водеха към предприятия, заплати имаха всички играчи, спокойно тренираха, а сега дали ще получат заплата или не, дали спонсор ще има или не, и много добри момчета отпадат и не се задържат“, анализира ситуацията Здравка Аспарухова.

Тя не пести критики към БФС и съдийството. „За съдийството, какво да ви кажа – старата работа. Корупцията е голяма, виждате как се оплакват. Борислав Михайлов не успя да сплоти футбола, не направи нищо за него – напротив, от него тръгна и корупцията в БФС. Трябват нови лица, трябват нови хора, сърцати хора, които да не си гледат собствения интерес, а интереса на спорта, на държавата, на народа“, обобщава първата жена-футболен съдия от Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари