Първа копка на свръхмодерен комплекс към Русенския университет

6
Центърът за върхови постижения е на стойност близо 30 милиона лева
Центърът за върхови постижения е на стойност близо 30 милиона лева

Свръхмодерен научноизследователски технологичен лабораторен комплекс започна да изгражда Русенския университет с европейско финансиране.

Ректорът чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, заедно с кмета на Община Русе г-н Пенчо Милков ,с областния управител на Област Русе г-н Галин Григоров, и с управителя на Консорциум „ЦВП Медиком" г-н Деян Василев, направиха днес (04 май 2020 г.) първата копка.

Ректорът чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев благодари на гостите и обясни, че днес на строителната площадка присъства строго ограничен кръг от гости, поради наложените мерки за безопасност и опазване на общественото здраве в  условията извънредната ситуация. Центърът за върхови постижения, чиято първа копка беше направена днес, дава възможност за модернизиране и преустройство на научноизследователските цели на университета. Общата стойност на проекта е 29 781 882.42, разпределена между всички партньори в него (Водещ партньор по проекта е Софийският университет, а останалите партньори са ТУ-София, Бургаският университет „Проф. А. Златаров" и Шуменският университет). От тази сума 2 964 438 лв. са за изнесената структура на ЦВП в Русенския университет, съобщиха от учебното заведение.

Ректорът припомни, че само преди десетина дни с решение на Министерски съвет бе открит нов научен институт към Русенския университет, като предстои обявяване на обществена поръчка за изграждането на научно-изследователски институт. Всичко това е основа за инициирането на поредица от дейности, които да доведат до сериозни крачки в научните изследвания, и по-специално в областта на информационните и комуникационни технологии, в които се стремим да сме лидер, завърши проф. Белоев.

Кметът г-н Пенчо Милков заяви „Всичко, което е предизвикателство и възможност за Русенския университет е възможност и за град Русе. Университетът се изкачва на едно ново ниво, което дава възможност не само на учените да правят изследвания , но и перспектива за научни постижения със стойност за цялата страна и света. За мен е радост да участвам в поставянето на това ново начало, защото то ще затвърди позициите на град Русе като Северна столица на България."

Областният управител на Област Русе г-н Галин Григоров започна  с думите „За мен е чест да дам началото на този прекрасен и пореден проект. Свидетели сме през последните години на темповете, с които се развива нашето учебно заведение." Той изрази надеждата, че постигнатото ще бъде продължено и за в бъдеще, и ще се покаже не само на града и региона, но и на цяла Европа, че има университет, пораждащ гордост. Пожела на екипа да се развива и идните поколения да бъдат достойни наследници на всичко, което се прави  днес.

Г-н Василев отбеляза, че за  Консорциум „ЦВП Медиком" е чест да бъде отговорен за изграждането на Центъра и обеща, сградата да бъде изградена в срок и с нужното качество, след което прикани официалните лица да направят първата копка.

Въпреки ограниченията, Русенският университет отново подходи новаторски и  организира първия виртуален съвместен брифинг с участието на ректора  чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, кмета г-н Пенчо Милков и над 15 представители на средствата за масова информация.

В началото проф. Белоев изрази благодарността си към ръководството на Община Русе и обяви, че вече е инициирана нова съвместна идея за създаването на „Дунавски иновационнен хъб". Основната му дейност ще бъде в областта на информационните и комуникационни технологии, с която ще се цели заявяването на силно присъствие и нови възможности за развитие в Дунавския регион.

Кметът, г-н Милков, изрази своята подкрепа в тази инициатива, и обеща подкрепа за всички подобни инициативи и иновативни идеи на млади хора.

Амбициите на Университета са да изгради международно-призната, значима за регионалното развитие, разпределена научна инфраструктура, която да е част от националната и европейската пътна карта. В условията на икономика, основана на знанието и дигитална трансформация на обществото, лабораторният комплекс се очаква да бъде и движеща сила за устойчивостта и възстановяването след Covid 19 кризата. Чрез  научни изследвания съвместно с бизнеса и партньорските научни организации, в УНИТе ще се разработват иновативни технологични решения, които да осигуряват конкурентните предимства на местните икономики в Дунавския регион. Комплексът се изгражда по Проект BG05M2OP001-1.001-0004 УНИТе и се изпълнява по Оперативна програма  „Наука и образование за интелигентен растеж", приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие", Процедура BG05M2OP001-1.001 „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения". Проектът е на стойност:  29 781 882.42 лв., от които за Русенски университет – 2 964 438 лв.

Изпълнител на строително-монтажните работи е „Консорциум „ЦВП Медиком" – град Русе, а строителният надзор и инвеститорски контрол по време на строителството ще се упражняват от „Кимтекс ЛС" ООД – град Плевен.

Проектът предвижда изграждане и развитие на Център за върхови постижения от тип разпределена изследователска инфраструктура УНИТе, отговаряща на изискванията за високо ниво на научните изследвания в приоритетната област Информатика и ИКТ на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) 2014-2020г. Целите на Проекта са фокусирани върху подобряване  на възможностите на изследователите и академичните кадри от  различни географски райони в България (Бургас, Русе, София, Шумен) да си сътрудничат помежду си и с партньори от Европа и целия свят.

Лабораторният комплекс, който е част от Центъра за върхови постижения, включва 5 специализирани лаборатории:  Сериозни игри и симулации; Дигитализация и 3D сканиране; 3D проектиране и моделиране; 3D прототипиране и репликиране на обекти; Смесена реалност и ще улесни и подобри комуникационните и информационните потоци между участващите организации. Те ще могат да използват високо специализирани софтуерни решения и компютърно осигурени комуникационни системи, които освен среда за иновации осигуряват свързаност и защита на авторските права и гъвкав мениджмънт в подкрепа на изследванията и внедряването в реални условия на резултатите от тях. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари