Парламентът създаде паралелна служба за охрана

0
МВР ще има собствена служба за охрана, различна от НСО
МВР ще има собствена служба за охрана, различна от НСО

МВР ще има собствена служба за охрана, различна от националната служба (НСО), която е на подчинение на президента

Тя също ще охранява политици, държавни служители и полицаи като НСО, но освен това ще пази опасни товари и ще се бори с тероризма и с масовите безредици. Това реши Народното събрание, приемайки в четвъртък промени в Закона за МВР.

В правомощията на службата ще е да осигурява физическа защита на президента, премиера, председателя на парламента, вицепрезидента и главния прокурор, които сега се охраняват от НСО.

Решенията за предоставяне на бодигардове ще се взема от комисия с председател главният секретар на МВР и членове директорите на Главна дирекция "Национална полиция", ГДБОП и на новосъздаденото звено. Поправката мина на второ четене въпреки съмненията и опасенията, че новата структура ще дублира правомощията на Националната служба за охрана.

Новото охранително звено ще бъде създадено със сливането на "Жандармерията" и Специализирания отряд за борба с тероризма.

Инициативата за реорганизацията е на шестима депутати от ГЕРБ, начело с бившия вътрешен министър Валентин Радев и беше внесена през януари между двете четения на промените в Закона за МВР.

Депутатите отхвърлиха предложението за създаване на доброволни отряди към полицията, които да й помагат при операции. Идеята за това беше на ВМРО, която постави реализирането й като условие за оставането си в управляващата коалиция.

Предложението първоначално бе подкрепено от ГЕРБ, които обаче впоследствие се отказаха и коалиционните им партньори от "Обединени патриоти" ги обвиниха в отстъпки към ДПС.

Освен ДПС, срещу предложението за доброволните отряди гласува и БСП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари